15.2.2012,

Η Κίνα έτοιμη να συνδράμει την Ευρώπη

Στείλτο Email

«Η Κίνα είναι έτοιμη να συμμετάσχει περισσότερο στην αναζήτηση μιας λύσης στην κρίση του χρέους στην Ευρώπη», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της, ο Γουέν Τζιαμπάο, κατά την έναρξη στο Πεκίνο μιας συνόδου κορυφής ΕΕ-Κίνας.

Ο Γουέν έκανε τη δήλωση αυτή κηρύσσοντας μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και αυτόν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο την έναρξη αυτής της συνόδου κορυφής, στην οποία αναμένεται ότι θα κυριαρχήσει το ευρωπαϊκό χρέος, ένα ζήτημα που απασχολεί ολοένα και περισσότερο την κινεζική κυβέρνηση λόγω της αλληλεξάρτησης των οικονομιών.

Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ ζήτησε από την πλευρά του από το Πεκίνο καλύτερη πρόσβαση των Ευρωπαίων στην κινεζική αγορά. Είναι «απαραίτητο να έχουμε ένα παιγνίδι με ισότιμα όπλα, μια καλύτερη πρόσβαση στην (κινεζική) αγορά για τις επιχειρήσεις της ΕΕ και καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων της βιομηχανικής ιδιοκτησίας», δήλωσε.

«Η σχέση μας είναι σταθερή. Κάναμε πολύ δρόμο από την εγκαθίδρυση της στρατηγικής σύμπραξής μας το 2003 αλλά οι δυνατότητες παραμένουν τεράστιες», υπογράμμισε επίσης ο Βαν Ρόμπεϊ ανοίγοντας τις συνομιλίες.

Οι δύο οικονομίες «έχουν γίνει τόσο αλληλεξαρτώμενες ώστε μια αλλαγή στο ρυθμό ανάπτυξης ενός εκ των δύο στρατηγικών εταίρων έχει άμεση και χειροπιαστή επίδραση στον άλλο», πρόσθεσε.