16.10.2013,

ΕΕ: 72 δισ. ευρώ η εξοικονόμηση από τη διαχείριση αποβλήτων

Στείλτο Email

Μεγάλα τα χρηματικά οφέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας διαχείρισης αποβλήτων, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην έκθεση φαίνεται ότι η διαχείριση και ανακύκλωση αποβλήτων μπορούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η εφαρμογή της εν λόγω νομοθεσίας, σύμφωνα με τα στοιχεία, θα είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 72 δισ. ευρώ ετησίως, που  θα προκαλούσε αύξηση του ετήσιου κύκλου εργασιών του κλάδου διαχείρισης και ανακύκλωσης των αποβλήτων στην ΕΕ κατά 42 δισ. ευρώ και θα δημιουργούσε πάνω από 400.000 θέσεις εργασίας ως το 2020.

Η έκθεση της Επιτροπής υπογραμμίζει, παράλληλα, πως οι παράνομες δραστηριότητες γύρω από τα απόβλητα στα κράτη μέλη καταλήγουν σε χαμένες ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης, πλην όμως η ενίσχυση των εθνικών επιθεωρήσεων και η βελτίωση των γνώσεων για τη διαχείριση των αποβλήτων θα απέφερε μείζονες βελτιώσεις. Μάλιστα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γιάνεζ Ποτότσνικ έχει σημειώσει πρόσφατα πως ”χρειάζεται να θεωρήσουμε τα απόβλητα ως πόρο. Εάν η υφιστάμενη νομοθεσία εφαρμοζόταν κατάλληλα, θα αποφεύγαμε δαπανηρές εργασίες καθαρισμού, προβλήματα ρύπανσης και υγείας”.