16.10.2013,

Τα δέκα σίγουρα επαγγέλματα του μέλλοντος

  • 21 Ιανουαρίου 2012 14:00

Στείλτο Email

H ανεργία καλπάζει, ενώ τα επαγγέλματα που ταλανίζονται από την κρίση ολοένα και να αυξάνονται. Ποια είναι, όμως, τα επαγγέλματα του μέλλοντος που θα οδηγήσουν σε σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση όσους τα ακολουθήσουν; Την απάντηση στο καίριο αυτό ερώτημα, που απασχολεί διαχρονικά τους νέους, δίνει μια επιστημονική έρευνα του βρετανικού Υπουργείου Επιχειρήσεων, Καινοτομίας και Δεξιοτήτων. Η ενδιαφέρουσα αυτή έρευνα ανέδειξε μία λίστα 10 επαγγελμάτων, τα οποία δεν υπάρχουν σήμερα, αλλά αναμένεται να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των εργαζομένων στο κοντινό μέλλον…

Η σχετική λίστα έχει ως εξής:

1. Κατασκευαστές μελών του ανθρώπινου σώματος: Επιστήμονες με γνώσεις ιατρικής και τεχνολογίας θα κατασκευάζουν τεχνητά ανθρώπινα μέλη.

2. Νανοϊατρική: Η σημαντική πρόοδος στον τομέα της νανοτεχνολογίας θα δημιουργήσει νέα ειδικότητα στην ιατρική.

3. Αγρότες γενετικά τροποποιημένων τροφίμων: Η παραδοσιακή μορφή γεωργίας θα αλλάξει και οι νέοι αγρότες θα προσανατολιστούν στις καλλιέργειες γενετικά τροποποιημένων τροφίμων.

4. Σύμβουλοι ηλικιωμένων και διαχειριστές ατόμων τρίτης ηλικίας: Δεδομένου ότι το προσδόκιμο ζωής μεγαλώνει, οι εργαζόμενοι που θα ασχολούνται με τα άτομα της τρίτης ηλικίας θα έχουν πολλές ευκαιρίες καριέρας μπροστά τους.

5. Χειρουργοί για αύξηση της μνήμης: Η νέα ειδικότητα θα μπορεί να προσθέτει επιπλέον μνήμη στον ανθρώπινο εγκέφαλο!

6. Μελετητές της ηθικής και φιλόσοφοι των νέων επιστημών

Η επιστημονική πρόοδος επιταχύνεται σε τομείς όπως η κλωνοποίηση και η κοινωνία θα αναζητήσει φωνές αμφισβήτησης και ηθικών φραγμών. Ο συγκεκριμένος κλάδος θα μελετάει την εξέλιξη της κοινωνίας και θα βοηθάει τους ανθρώπους να κάνουν ηθικές επιλογές.

7  Διαστημικοί πιλότοι, ξεναγοί διαστήματος και αρχιτέκτονες: Η ανάπτυξη του διαστήματος προϋποθέτει διαστημικούς πιλότους, ξεναγούς για τους επισκέπτες, καθώς και αρχιτέκτονες για τον σχεδιασμό εγκαταστάσεων.

8. Εικονικοί δικηγόροι: Οσο περισσότερο επικοινωνούμε online, τόσο θα αυξάνεται η ανάγκη για ειδικούς δικηγόρους, που θα επιλύουν νομικές διαφορές μεταξύ ατόμων τα οποία θα ζουν σε διαφορετικές χώρες.

9. Ψηφιακοί καθηγητές: Σύγχρονοι υπολογιστές πρόκειται να αντικαταστήσουν τους καθηγητές στις αίθουσες διδασκαλίας.

10. Καθαριστές δεδομένων: Η αύξηση των ηλεκτρονικών δεδομένων θα οδηγήσει στη ζήτηση ειδικών καθαριστών, που θα ξεφορτώνουν με ασφάλεια ό,τι είναι περιττό.