17.10.2013,

Ε.Ε.: Προς εμπάργκο στις συναλλαγές με την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν

Στείλτο Email

 

Σε συμφωνία επί της αρχής για την διακοπή μεγάλου μέρους των συναλλαγών με την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν, στο πλαίσιο της επιβολής κυρώσεων κατά της Τεχεράνης για τη βούλησή της να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο, κατέληξε η Ε.Ε.

 

Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματική πηγή, όσον αφορά στην Κεντρική Τράπεζα «το κείμενο (για τις κυρώσεις) θεωρείται πως έχει γίνει αποδεκτό και έχει κλείσει» από τους πρεσβευτές των 27 κρατών μελών της Ένωσης που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες.

 

Η απόφαση θα κυρωθεί επισήμως τη Δευτέρα στη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

 

Σημειώνεται ότι για τη Δευτέρα αναβλήθηκε η απόφαση της Ε.Ε. για το εμπάργκο κατά των πετρελαϊκών εισαγωγών. Ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή επικαλέστηκε μάλιστα πρόβλημα που έχει ανακύψει με τη χώρα μας, η οποία όπως ανέφερε, «εξαρτάται κατά μεγάλο βαθμό από το ιρανικό πετρέλαιο και ζητεί να προβλεφθεί μία μακρά μεταβατική περίοδος έως την έναρξη της εφαρμογής του εμπάργκο στην εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου».

 

Η Τεχεράνη εξάγει περίπου 450.000 βαρέλια την ημέρα (το 18% των εξαγωγών της) στην Ε.Ε., κυρίως στην Ιταλία (180.000 βαρέλια/ημέρα), την Ισπανία (160.000 βαρέλια/ημέρα) και την Ελλάδα (100.000 βαρέλια/ημέρα).