15.1.2012,

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ κ. Ν. ΣΑΛΑΒΡΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ


Ο Ευρωβουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ κ. Ν. Σαλαβράκος κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων πάνω στην έκθεση προόδου της Τουρκίας για το 2011 που έγινε χτες, Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, δήλωσε τα εξής:

«Η Τουρκία αν και σημαντικός διεθνής παράγοντας, συμπεριφέρεται ενίοτε με τρόπο ο οποίος δείχνει περιφρόνηση και έλλειψη σεβασμού απέναντι στα άλλα κράτη.

Παρατηρώ ορισμένες εμμονές, οι οποίες λόγω του μονίμου πλέον χαρακτήρα τους έχουν καταντήσει παθογένειες σχετικά με την μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αμφισβήτηση της μελλοντικής Κυπριακής Προεδρίας.

Μια μεγάλη χώρα, όπως είναι η Τουρκία δεν μπορεί να συμπεριφέρεται κατ΄ αυτόν τον τρόπο.

Θεωρώ, ότι το θέμα της μετανάστευσης αντιμετωπίζεται με σωστό τρόπο μέσα από την έκθεση και χαιρετίζω το γεγονός, ότι γίνεται σαφής υπαινιγμός στην σημαντικότητα των σχέσεων καλής γειτονίας και στην ανάγκη αποκατάστασης των σχέσεων με την Ελλάδα. Προς αυτόν τον σκοπό κρίνεται απαραίτητη η απόσυρση της απειλής του casus belli.

Σε σχέση με αυτό, σας θυμίζω, ότι πριν λίγες μέρες, ο τέως Πρόεδρος της Τουρκίας ο κ. Γιλμάζ έκανε δηλώσεις σχετικά με δράσεις των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας και επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας προκαλώντας πυρκαγιές, ιδιαίτερα την περίοδο της προεδρίας Τ. Τσιλέρ.

Αν πραγματικά η Τουρκία θέλει να παίξει ενεργά τον ρόλο της ως διεθνή παράγοντα με ευρωπαϊκές προοπτικές, θα πρέπει να προσέξει την συμπεριφορά της απέναντι στα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ και να προβληματιστεί.

Στα πλαίσια αυτά θεωρώ ότι η προσέγγιση της Κας Oomen-Ruijten είναι απόλυτα ισορροπημένη και δίκαιη».

Αφήστε το σχόλιό σας

Σχολιάστε