14.2.2012,

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΑΟΣ κ. Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ

Στείλτο Email

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΑΟΣ κ. Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΑ «ΔΙΑΦΥΓΟΝΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝ»

Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο με θέμα τα «Διαφυγόντα κρατικά έσοδα από το λαθρεμπόριο καυσίμων».

Το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης του Προέδρου του ΛΑΟΣ έχει ως εξής:

 

Προς τον αξιότιμο κ. Πρωθυπουργό

Θέμα: Διαφυγόντα κρατικά έσοδα από το λαθρεμπόριο καυσίμων

κ. Πρωθυπουργέ,

Ανοιχτή πληγή για τα δημόσια έσοδα παραμένει εδώ και χρόνια το εκτεταμένο λαθρεμπόριο καυσίμων. Το κράτος αδρανεί χαρακτηριστικά ως προς τον περιορισμό του φαινομένου, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τη μεγάλη καθυστέρηση στην τοποθέτηση ενός αξιόπιστου ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου εισροών–εκροών καυσίμων στις δεξαμενές των πρατηρίων βενζίνης με δυνατότητα κεντρικού κρατικού ελέγχου του.

Εκτός όμως από τα σημεία λιανικής πώλησης καυσίμων, όπου το λαθρεμπόριο γίνεται είτε με νοθεία είτε με αποχρωματισμό πετρελαίου θέρμανσης και πώλησής του ως πετρελαίου κίνησης, οι λαθρέμποροι καταφεύγουν και σε άλλες παράνομες μεθόδους, όπως:

- εικονική εξαγωγή πετρελαίου σε άλλες βαλκανικές, κυρίως, χώρες, προκειμένου να μην φορολογηθούν με τους εγχώριους συντελεστές, και επαναπροώθηση-πώληση των καυσίμων στην Ελλάδα.

- εικονική πώληση ναυτιλιακού πετρελαίου -λόγω πολύ χαμηλού φορολογικού συντελεστή στα ναυτιλιακά καύσιμα- και στη συνέχεια διοχέτευσή του στην αγορά.

 

Ερωτάσθε:

Πώς θα αντιμετωπιστεί δραστικά το φαινόμενο αυτό που, όπως εκτιμάται, στερεί από τα κρατικά ταμεία έως και 1 δις ευρώ το χρόνο;

 

 

Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ

Γ. Καρατζαφέρης

 

13/01/2012

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΑΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

 

Κύρια σημεία της σημερινής ομιλίας του Προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε προς τον Πρωθυπουργό, με θέμα «Διαφυγόντα κρατικά έσοδα από το λαθρεμπόριο καυσίμων».

 

Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος ΛΑΟΣ):

(σ.σ. σχολιάζοντας προηγηθείσα συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κ. Μπεντενιώτη, προς τον ΥΠΕΚΑ, κ. Παπακωνσταντίνου):

Η Καταγραφή της δημόσιας διαφωνίας του Υπουργού (προερχόμενου) από το ΠΑΣΟΚ με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ δεν προάγει την κοινή εθνική προσπάθεια να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Φαίνεται πως υπάρχει έλλειψη συνεννόησης για τα τεράστια θέματα.

 

ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΦΥΓΟΝΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Εάν είχαμε πατάξει το λαθρεμπόριο των πετρελαιοειδών, τα τελευταία 25 χρόνια, η Πολιτεία θα είχε εξοικονομήσει περίπου 25 δις ευρώ. Ένα δις το χρόνο είναι η απώλεια που καταγράφεται! Δηλαδή, συνολικά, κάτι περισσότερο από το έλλειμμα! Όπερ σημαίνει ότι πολλές από αυτές τις περικοπές οι οποίες έγιναν ή ενδεχομένως γίνουν, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό τομέα, θα είχαν αποφευχθεί. Άρα λοιπόν είναι ένα τεράστιο θέμα που πρέπει να το δούμε.

 

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ

Η Πολιτεία υπήρξε αδύναμη ή και ανεκτική σε κάποιες περιπτώσεις. Και κάποιοι οι οποίοι κανονικά θα έπρεπε να είχαν οδηγηθεί στον Εισαγγελέα και να απολογούνται από το εδώλιο του κατηγορουμένου, σήμερα, εν πολλοίς, επηρεάζουν την πολιτική ζωή του τόπου.

Εάν, μάλιστα, δεχθώ αυτά τα οποία έχει πει κατ’ επανάληψη ένας από τους πλέον έντιμους άνδρες που έχει περάσει από αυτό το Κοινοβούλιο, ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής, ο κ. Σούρλας, τότε υπάρχει και διασύνδεση του «μαύρου» χρήματος του λαθρεμπορίου καυσίμων με την πολιτική.

Άρα, λοιπόν, είναι ένα τεράστιο θέμα, που πιστεύω ότι εσείς, με αυτήν την εμβέλεια και τη στήριξη των τριών κομμάτων που έχετε, πρέπει να δώσετε σαφείς οδηγίες για να μπορέσουμε να ελέγξουμε πλήρως το λαθρεμπόριο των πετρελαιοειδών.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΠΑΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ

Αντιλαμβάνομαι ότι στους «απέναντι» έχουν γιγαντωθεί πρόσωπα μέσα από αυτή τη διαδικασία και ότι, ενδεχομένως, θα πρέπει να στηριχθεί απολύτως αυτή η προσπάθεια. Να κόψουμε το κακό, να διώξουμε αυτό το καίριο ατόπημα της διαφθοράς στα πετρελαιοειδή, που τόσο πολύ κοστίζει στο έθνος, αλλά και ιδιαιτέρως πολύ στην κοινωνία. Κι αν φτάσαμε σ’ αυτήν την απόφαση να εναρμονίσουμε τους συντελεστές στο ένα με το άλλο πετρέλαιο είναι ακριβώς γιατί δεν μπορέσαμε να ελέγξουμε τη λαθρεμπορία.

 

Ύστερα από μεσολαβήσασα απάντηση του Πρωθυπουργού της χώρας, κ. Λ. Παπαδήμου, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε τα εξής:

 

Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος ΛΑΟΣ):

ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ

κ. Πρωθυπουργέ, πιστεύω ότι δεν θα μείνουμε στις διαπιστώσεις αλλά θα προχωρήσουμε στις πράξεις σε σχέση με όσα είπατε.

Φυσικά, δεν είναι όλοι όσοι ασχολούνται με τα καύσιμα λαθρέμποροι. Είναι όμως κάποιοι. Και κάποιοι που κυκλοφορούν ανάμεσά μας, ενίοτε επηρεάζουν και το δημόσιο πολιτικό λόγο.

Μπορείτε, κ. Πρωθυπουργέ, να στείλετε το ΣΔΟΕ σε μερικά «μεγάλα» σπίτια και τα ευρήματα που θα έχετε θα είναι εντυπωσιακά..

Μπορείτε να πείτε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον κ. Τέντε, να ανοίξει μερικά απαλλακτικά βουλεύματα και οι εκπλήξεις θα είναι μεγάλες..

Μπορείτε να ελέγξετε το ΦΠΑ που καταβλήθηκε για τις τεράστιες ποσότητες καυσίμων που διακινήθηκαν στον πόλεμο της Λιβύης..

Πρόκειται για έναν ολόκληρο στρατό που δραστηριοποιείται στο λαθρεμπόριο καυσίμων, ο οποίος αποτελείται από επίορκους του Λιμενικού Σώματος –όχι όλους βέβαια- και μπορείτε να δείτε και πώς έγιναν οι τελευταίες καταλήψεις θέσεων στο Σώμα, προκειμένου να συνεχίσει να εξυπηρετείται αυτός ο σκοπός. Αποτελείται από επίορκους τελωνειακούς, οι οποίοι δεν ελέγχουν τα βυτιοφόρα που φεύγουν προς Βουλγαρία -και εάν φεύγουν. Τα στοιχεία που θα έχετε κι εσείς, είναι εντυπωσιακά και λένε ότι τα τελευταία 3 χρόνια τριπλασιάστηκαν οι «δήθεν εξαγωγές» προς τις γειτονικές χώρες.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ

Πρέπει στο φαινόμενο του λαθρεμπορίου καυσίμων να είμαστε αποφασιστικοί και έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε τους κακούς. Τους κακούς οι οποίοι, μέρα με τη μέρα, πολλαπλασιάζονται και αυξάνουν και τη δύναμή τους. Η Πολιτεία πρέπει να λάβει μέτρα, διότι μπορεί να φτάσει κάποια στιγμή που θα έχει γιγαντωθεί τόσο το πρόβλημα που η Πολιτεία δεν θα μπορεί πια καν να αναλάβει δράσεις.

Και, βέβαια, εκτός από αυτούς τους λαθρέμπορους, υπάρχουν και οι άλλοι, οι «λαθρέμποροι» ελπίδας και ονείρου που δρουν για ιδιοτελείς σκοπούς, ενίοτε και κομματικούς.