15.1.2012,

Υποχωρεί η Ουγγαρία στις πιέσεις ΕΕ – ΔΝΤ

 

Υποχωρεί η ουγγρική κυβέρνηση στις πιέσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ που είχαν προειδοποιήσει πως ο νέος νόμος για το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της κεντρικής τράπεζας της χώρας θέτει υπό αμφισβήτηση την ανεξαρτησία της τράπεζας αλλά και τη συνέχιση των ανεπίσημων διαπραγματεύσεων για την παροχή δανειακής στήριξης στη χώρα.

Υποχωρεί η ουγγρική κυβέρνηση στις πιέσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ, που είχαν προειδοποιήσει πως ο νέος νόμος για το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της κεντρικής τράπεζας της χώρας θέτει υπό αμφισβήτηση την ανεξαρτησία της τράπεζας αλλά και τη συνέχιση των ανεπίσημων διαπραγματεύσεων για την παροχή δανειακής στήριξης στη χώρα.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να τροποποιήσει τη νομοθεσία που αφορά την Κεντρική τράπεζα, στην περίπτωση που κρίνεται αμετάκλητα εκ μέρους της Επιτροπής των Βρυξελλών ότι «αύτο είναι αναγκαίο».

 

«Σεβόμεθα πλήρως την εξουσία που έχει η Κομισιόν ως θεματοφύλακας των κοινοτικών συνθηκών» αναφέρει η επιστολή του προς το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, την οποία το υπουργείο του δημοσιοποίησε σήμερα στη Βουδαπέστη. «Αν χρειαστεί να αλλάξουμε τη νομοθεσία αυτή, θα το πράξουμε. Θα προσέλθουμε στο διάλογο».

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διάρκεια του προηγούμενου μήνα ζήτησε να γίνουν διορθώσεις στο νόμο που η κυβέρνηση ψήφισε για το πλαίσιο λειτουργίας της Κεντρικής τράπεζας, με τον πρωθυπουργό της χώρας Βίκτορ Ορμπάν να αρνείται αίτημα των αρχών της Ε.Ε. για απόσυρση του νομοσχεδίου, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι δεν δέχεται εντολές από τις Βρυξέλλες.

Αφήστε το σχόλιό σας

Σχολιάστε