16.10.2013,

“Στο πόδι” εφαρμόζεται η εφεδρεία

Στείλτο Email

“Σπαζοκεφαλιά” αποτελεί για τους εργαζόμενους, αλλά και για τις διοικήσεις του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, η εφαρμοστική εγκύκλιος για την «εργασιακή εφεδρεία», εξαιτίας, κυρίως, ορισμένων απαιτήσεων που τίθενται και μάλιστα σε πολύ πιεστικά χρονικά περιθώρια.

Η εγκύκλιος ζητά από εργαζόμενους και υπηρεσίες να προσδιορίσουν τον ακριβή συντάξιμο χρόνο κάθε υπαλλήλου έως την 20η Νοεμβρίου, ημέρα μάλιστα Κυριακή.

Για να ξεπεράσει τον «σκόπελο» και να προλάβει τις ημερομηνίες, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Αποκέντρωσης ζητά από τους εργαζόμενους στο δημόσιο να υποβάλουν «υπεύθυνη δήλωση για τον ακριβή αριθμό συντάξιμου χρόνου ασφάλισης» και από τις αρμόδιες διευθύνσεις «να μεριμνήσουν για τη διασταύρωση των δηλούμενων στοιχείων, προκειμένου να διαπιστώσουν αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις ένταξής του προσωπικού στην εργασιακή εφεδρεία».

Απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα

Εξειδικευμένοι νομικοί απαντούν στα  ερωτήματα που θέτουν εργαζόμενοι και διοικήσεις, στην προσπάθειά τους να αποσαφηνίσουν, κατά το δυνατόν, το ούτως ή άλλως θολό τοπίο.

Αν μετά την έκδοση των βεβαιώσεων διαπιστωθεί ότι ο χρόνος ασφάλισης, που έχει δηλωθεί, είναι διαφορετικός από τον πραγματικό, ποιες συνέπειες αντιμετωπίζει εκείνος, που υπογράφει την υπεύθυνη δήλωση;

Η ψευδής δήλωση, ή η απόκρυψη αληθινών γεγονότων με υπεύθυνη δήλωση, αποτελεί ποινικό αδίκημα. Θεωρείται πλημμέλημα και τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών. Για να αποδειχθεί το αδίκημα, πρέπει να τεκμηριωθεί δόλος. Έτσι, ο εργαζόμενος αρκεί να υποβάλει νέα διορθωτική δήλωση, στην οποία να αναφέρει ότι τα στοιχεία που περιέλαβε στην πρώτη οφείλονται σε «άγνοια», σε «λάθος», ή σε «παραδρομή».

Η συντάξιμη προϋπηρεσία, η οποία δεν θα αναφερθεί, θα προσμετρηθεί, ή όχι, στον υπολογισμό του συντάξιμου χρόνου;

Η σύνταξη υπολογίζεται με βάση τον συνολικό χρόνο της συντάξιμης υπηρεσίας του υπαλλήλου και τις συντάξιμες αποδοχές του και αποδεικνύεται μόνο από τις βεβαιώσεις καταβολής εισφορών, εκτός βέβαια από τις ρυθμίσεις για εξαγορά πλασματικού χρόνου κ.λπ.. Κατά συνέπεια, δε μπορεί να ληφθεί υπόψη ο,τιδήποτε και αν αναγράφεται στην υπεύθυνη δήλωση.

Το θέμα στο υπουργικό συμβούλιο

Την εκτίμηση ότι θα ξεπεράσουν τον αριθμό που αναμένεται, μέχρι το τέλος του έτους, οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο, εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Ρέππας. Επικαλούμενος τα πρώτα στοιχεία από την εφαρμογή της εφεδρείας και τις αιτήσεις για πρόωρη συνταξιοδότηση δημοσίων υπαλλήλων, ο υπουργός εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις λειτουργικές επιπτώσεις που θα προκύψουν σε αρκετές υπηρεσίες.

Στην παρέμβασή του ο υπουργός Μεταφορών Μακης Βορίδης, υποστήριξε ότι το μέτρο της εφεδρείας πρέπει κατ’ αρχήν να παγώσει, ώστε να δοθεί χρόνος για να εξορθολογιστούν οι επιπτώσεις του.

 

Πηγή: ΑΠΕ