9.11.2011,

Στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιάφεροντος η Ελλάδα

 

 

Με το βλέμμα τους στραμμένο στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παγκοσμίως μεταδίδουν συνεχή ρεπορτάζ με τηλεοπτικά δίκτυαόπως το CNN και το BBC να διακόπτουν το πρόγραμμα τους, όπως συνέβη και χθες για να μεταδώσουν απευθείας την ομιλία του Γ.Παπανδρέου στη Βουλή και την ίδια την ψηφοφορία.

 

BBC

 

«Κερδίζοντας την ψήφο εμπιστοσύνης ο Γιώργος Παπανδρέου ξεπερνά ένα εμπόδιο, αλλά είναι αρκετά αυτά που παραμένουν, επισημαίνει το BBC, ενώ ανέφερε ότι με την υπόσχεση ότι θα πραγματοποιηθούν σκληρές διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση συνεργασίας, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με 153 ψήφους. Οπως αναφέρει το δίκτυο, ο κ.Παπανδρέου θα αναζητήσει μία ευρεία αποδοχή για την νέα δανειακή σύμβαση που αποφασίστηκε στις 26 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, προσεγγίζοντας την αντιπολίτευση. Και στην συνέχεια θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρόθεσή του να αρχίσει συνομλίες για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Το ερώτημα τώρα είναι εάν ο κ.Παπανδρέου κερδίζει χρόνο, προσπαθώντας να ξαναχτίσει την αξιοπιστία του ψηφίζοντας για την νέα δανειακή, πριν προκηρύξει εκλογές, στις οποίες δεν έχει ελπίδες να κερδίσει. Ή στόχος του είναι να εξασφαλίσει μία επικύρωση της συμφωνίας και μετά να αναζητήσει μία αξιοπρεπή αποχώρηση. Με το αντιπολιτευτικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας να ζητεί την παραίτησή του, θα είναι δύσκολο για τον κ. Παπανδρέου να αναλάβει τα ηνία της κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός έχει δείξει ότι είναι ένας απρόβλεπτος ηγέτης. Οι Ελληνες και ολόκληρη η Ευρώπη παρακολουθεί και περιμένει εναγωνίως την επόμενη κίνησή του», καταλήγει το δίκτυο.

 

 

Guardian

 

«Ο Γιώργος Παπανδρέου θριαμβεύει σε κρίσιμη ψηφοφορία». Με αυτό τον τίτλο η βρετανική εφημερίδα Guardian περιγράφει όλα όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες ώρες στο ελληνικό κοινοβούλιο. Η Guardian «βλέπει» ως επόμενο πρωθυπουργό της Ελλάδας τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο: «Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έτοιμος να αναλάβει».

 

 

Independent

 

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι χθες το βράδυ ο Ελληνας πρωθυπουργός δεσμεύθηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο ότι θα αρχίσει αμέσως συνομιλίες για το σχηματισμό μίας κυβέρνησης συνεργασίας. «Η δανειακή συμφωνία οδηγείται σε νέο χάος, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που κέρδισε ο Παπανδρέου. Οι απαιτήσεις της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές απειλούν το χρονοδιάγραμμα και κρατούν όμηρο το ευρώ».

 

Bloomberg

 

Το Bloomberg τονίζει πως ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε στη Βουλή ότι είναι έτοιμος να παραιτηθεί εφόσον ελάμβανε – όπως και έγινε – ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, σε μια προσπάθεια να καταστείλει την «επανάσταση» στο κόμμα του, που ξεκίνησε από την απόφασή του να ανακοινώσει δημοψήφισμα για την έγκριση ή μη της συμφωνίας στήριξης της χώρας από ΕΕ και ΔΝΤ.

 

Μεταδίδει επίσης ότι τελικώς έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης και σήμερα θα επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για να του ανακοινώσει την απόφασή του να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

 

Αssociated Press

 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επέζησε της διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, τιθάσευσε τους ‘αντάρτες’ στο κόμμα του και υπόσχεται το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης που θα διασφαλίσει την κρίσιμη για τη χώρα συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

 

CNN

 

Το CNN μεταδίδει από την Αθήνα πως ο Έλληνας πρωθυπουργός κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης αμέσως μόλις υποσχέθηκε πως ότι θα ξεκινήσει διαδικασίες για την συμμετοχή της αντιπολίτευσης σε μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού. Παραμένει όμως το ερώτημα εάν θα ηγηθεί ο ίδιος, παρά το γεγονός πως δήλωσε ότι δεν το θέτει ως προαπαιτούμενο. Την ίδια στιγμή και σε δεύτερο θέμα στο site του το CNN φιλοξενεί ανάλυση του γνωστού John Defterios επιχειρεί μια ανάλυση, ένα πρώτο προφίλ των κορυφαίων Ελλήνων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων που θα μπορούσαν να εμπλακούν σε μια πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας …

 

New York Times

 

Οι New York Times γράφουν πως ο Γιώργος Παπανδρέου κέρδισε στο νήμα την ψήφο εμπιστοσύνης αφού πρώτα «ηρέμησε» τους εσωκομματικούς αντάρτες υποσχόμενος να σχηματίσει μεταβατική κυβέρνηση συνασπισμού.

 

WSJ

 

Κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης, γράφει η Wall Street Journal σημειώνοντας ωστόσο ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ετοιμάζεται να παραιτηθεί για να ανοίξει τον δρόμο για μία πολυκομματική κυβέρνηση, μειώνοντας ως ένα βαθμό την αβεβαιότητα που κατέλαβε την Ευρώπη την εβδομάδα που πέρασε για την επόμενη δόση του δανείου στην Ελλάδα.

 

Spiegel

 

Όσο για το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», είναι … «η Ελλάδα που κερδίζει προσωρινή ψήφο εμπιστοσύνης». Στο ρεπορτάζ καταγράφεται πως «παρά τη συνεχιζόμενη αμφιβολία που παρατηρείται στην Ελλάδα, μια μεταβατική κυβέρνηση είναι η ελπίδα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην χώρα και στην Ευρώπη».

 

Financial Times DE

 

Ανάλογη η ανάγνωση και των γερμανικών Financial Times, που βάζουν στο πρώτο τους θέμα τον τίτλο «Ο Παπανδρέου νίκησε, πιθανότατα για να χάσει». Παρά την νίκη του πρωθυπουργού, σημειώνει η εφημερίδα, η θητεία του «μπορεί να λήξει εξαιρετικά σύντομα» -επιμένοντας, όπως και τα περισσότερα ΜΜΕ, στην αναφορά του πως «δεν είναι κολλημένος στην καρέκλα».

 

Suddeutsche Zeitung

 

Η γερμανική εφημερίδα σε άρθρο της αναφέρει πως στην Αθήνα πάτησαν “φρένο κινδύνου”, αφαιρώντας το βάρος για το “χάος” από τους ώμους του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και μοιράζοντάς το εξίσου στην αξιωματική αντιπολίτευση και τον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι “ό,τι και να έκανε η κυβέρνηση για να τον κάνουν να στηρίξει τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, πήγαν άδικα”.

 

Deutsche Welle

 

Επιβίωσε ο Παπανδρέου, αλλά το μέλλον της χώρας παραμένει αβέβαιο, σημειώνει το γερμανικό δίκτυο, λέγοντας επίσης πως είναι «αμφίβολο το εάν μπορεί να κρατήσει την πρωθυπουργία ασχέτως του αποτελέσματος της ψηφοφορίας».

 

Le Monde

 

«Να βοηθήσουμε κι άλλο την Ελλάδα; Η πλειοψηφία των γάλλων λέει όχι». Με αυτόν τον τίτλο ο γαλλικός Monde δίνει έμφαση στην κούραση των γάλλων φορολογουμένων.

 

Le Figaro

 

Η γαλλική “Le Figaro” σημειώνει ότι “η Ελλάδα ετοιμάζεται για τη μετά-Παπανδρέου εποχή. Για ένα πράγμα συμφωνεί ο πολιτικός κόσμος, ότι η εποχή Παπανδρέου φτάνει στο τέλος της, γράφει ο συντάκτης του σχετικού δημοσιεύματος.

 

Liberation

 

«Αναζητώντας νέα κυβέρνηση», είναι ο τίτλος της Liberation. «Αλλά ο σχηματισμός της θα είναι δύσκολος, παρά το γεγονός ότι ο Παπανδρέου είναι έτοιμος να εγκαταλείψει την ηγεσία της προκειμένου να βγει η Ελλάδα από την πολιτική και οικονομική κρίση της», εκτιμά η αριστερή εφημερίδα.

 

El Pais

 

«Ο Παπανδρέου πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης και συναντιέται το Σάββατο με τον Πρόεδρο για σχηματίσει νέα κυβέρνηση ενότητας» είναι η πρώτη πρόταση του κειμένου της ισπανικής εφημερίδα. Τη δήλωση του Γ.Παπανδρέου πως «δεν τον νοιάζει να επανεκλεγεί» σημειώνει αμέσως η εφημερίδα.

 

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα, ‘Εθνος, Ναυτεμπορική, Τα Νεα

Αφήστε το σχόλιό σας

Σχολιάστε