21.10.2011,

Χρυσώνει το χάπι το Οικονομικών

Αφού τους πέταξε από τη βάρκα, τώρα σκέφτεται να τους πετάξει το σωσίβιο…

 

 

 

Προς συμφωνία με τις τράπεζες για τη ρύθμιση των οφειλών όλων όσοι τίθενται σε εργασιακή εφεδρεία ή μειώνεται ο μισθός τους.

Προγραμματική σύμβαση θα υπογραφεί μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) που θα προβλέπει τη ρύθμιση δανείων που έχουν χορηγήσει όλες οι εμπορικές τράπεζες σε εργαζομένους του δημοσίου που θα χάσουν μέρος του εισοδήματός τους λόγω της εργασιακής εφεδρείας και του νέου μισθολογίου.

Νωρίτερα η κα. Κατσέλη κατέθεσε στη Βουλή, ως τροπολογία, πρόταση, την οποία υπογράφουν σαράντα βουλευτές,, η οποία αφορά τις οφειλές εργαζομένων που τίθενται σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας ή εργασιακής εφεδρείας καθώς και σε όσους υφίστανται μειώσεις αποδοχών τουλάχιστον κατά 20% λόγω του ενιαίου μισθολογίου.

Οι βουλευτές προτείνουν για συμβάσεις δανείων να εφαρμοστεί ένα από τα ακόλουθα:

Α)Περίοδο χάρητος ενός έτους, χωρίς καταβολή τόκων και κεφαλαίου, με αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας δανείου και κεφαλαιοποίηση των τόκων στη λήξη της περιόδου χάρητος.

Β) Αναστολή κατά τη διάρκεια της εφεδρείας της χρεολυτικής αποπληρωμής του άληκτου κεφαλαίου με αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου και καταβολή των τόκων στη διάρκεια της αναστολής σύμφωνα με την περιοδικότητα εκτοκισμού που προβλέπεται στη σύμβαση.

Γ) Παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου για τρία χρόνια.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι «μετά από συνεννόηση που έκανα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, τον κ. Β. Ράπανο, θα προστεθεί στο νομοσχέδιο και ρητά μια πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία, με προγραμματική σύμβαση που θα συναφθεί ανάμεσα στο Υπουργείο Οικονομικών και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, θα ρυθμίζονται τα θέματα που σχετίζονται με την διαδικασία εξυπηρέτησης και αποπληρωμής δανείων που έχουν λάβει πρόσωπα που υπάγονται στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «για το κάθε πρόσωπο θα λαμβάνεται υπόψη το συνολικό οικογενειακό εισόδημα και η συνολική περιουσιακή κατάσταση. Αυτό θα προστεθεί και ρητά, ως ρύθμιση στο νομοσχέδιο».

Αφήστε το σχόλιό σας

Σχολιάστε