16.1.2012,

Η αιώνιος επιστροφή τού Έλληνος ήρωος

  • 13 Οκτωβρίου 2011 16:22
  • Αριθμός σχολίων: 1

τού Βαλασκατζή Ν. Ηλία (μέλους της ΝΕΟΣ, αρθρογράφου-ιστορικού)

 

   Απόγευμα. Η φύση προετοιμάζει την ευγενή της ύπαρξη για την ηλιοκεντρική διαδοχή τής επόμενης ημέρας. Στη βιβλιοθήκη απαντά πλήθος βιβλίων, πρόκληση για τους επίδοξους αναγνώστες- ας είναι τιμημένη η φιλομάθεια τού παππού, απόρροια τής οποίας συνιστά το αιώνιο αυτό κληροδότημα. Ξεφυλλίζοντας έναν τόμο, η ανάγνωση σταματά σε ένα όνομα: Παύλος Μελάς.

Ήταν οι Τούρκοι οι φυσικοί, ενώ οι Βούλγαροι οι ηθική αυτουργοί, τού εγκλήματος τής δολοφονίας του; Για ποιες αξίες, ποια ιδανικά, έδωσε τη ζωή του ο μέγιστος εθνομάρτυρας; Η θυσία του απετέλεσε εφαλτήριο για μετέπειτα ισχυρές εθνικές επιδιώξεις;

Ατομικά και κοινωνικά ζητήματα ταλαιπωρούν τον νου μου. Γιατί τόσος θάνατος, γιατί τόσο αίμα; Κοίταξα τη φωτογραφία τού παππού μου και ξαφνικά το συνειδητοποίησα: μα βέβαια, είναι αναγκαία η ροή τού αίματος, όταν αυτό μεταφέρεται ως παράδειγμα ιχώρος στους απογόνους. Διότι ο θάνατος δεν είναι μια απλή μετάβαση στην ανυπαρξία, αλλά συνιστά λόγο ενισχύσεως, όταν συμβαίνει με αυτόν τον σκοπό, τής συλλογικής εθνικής μνήμης. Διότι ο παππούς Έλληνας κράτησε ψηλά τη σημαία για να λυτρώσει την πατρίδα από τους βαρβάρους εισβολείς, το ίδιο ψηλά όπως το κεφάλι κρατούσε, αντικρίζοντας συγκινημένος τη σημαία στην παρέλαση. Διότι η παρέλαση είναι θεμέλιος λίθος στο οικοδόμημα τής εθνικής συσπείρωσης, όπου η μνήμη συναντά τον μύθο, η θυσία την εθνική μέθη, το τίμιο αίμα το πρότυπο τού αιωνίου ήρωος.

Ο Παύλος Μελάς δεν σκοτώθηκε ποτέ. Ζει σε κάθε υγιή ανάκληση τής σεβαστής του μνήμης, ζει σε κάθε σωστή κίνηση υπέρ των μείζονος σημασίας ζητημάτωνστην εξωτερική πολιτική, ζει σε κάθε λίτρο αίματος για την υπεράσπιση τής ελληνικότητας στη μοναδικά δική μας Μακεδονία. Τότε, τώρα, πάντα.

Ας αναφερθούμε στη μνήμη του. Ας απαιτήσουμε από τους κυβερνώντες σωστή διαχείριση των θεμάτων σε σημαντικά θέματα. Ας… ας…

Μα είναι σοβαρά όλα αυτά; Είμαστε απλοί θεατές, ή ακόμη συμπαραστάτες, στη διαφθορά και  τη διάλυση τού κρατικού μηχανισμού; Δεν μας αφορούν τα όσα συμβαίνουν εδώ στην πατρίδα μας; Δεν πρέπει να βροντοφωνάξουμε καμιά ανοχή για τους προσκυνημένους, όχι στην καπήλευση τής Μακεδονίας μας; Ναι, ο Μελάς ζει για όσο υπάρχουν ήρωες. Θα ζει για όσο υπάρχουν Έλληνες.

Θα τιμήσουμε με δέος τη μνήμη του- όχι πια με λόγια, αλλά με πύρινα έργα. Φωτιά στους εχθρούς τής Φυλής. Όλοι οι τραγικοί εξουσιαστές τής τύχης μας πρέπει να υποχωρήσουν, να αφανιστούν. Ας ζήσουν, αιώνια σύμβολα, αιώνιοι αγώνες, οι παλιοί και οι νέοι ήρωες. Όταν το παράδειγμά τους εξουσιάσει, οι αληθείς, στην πράξη φιλόσοφοι, θα κυβερνήσουν. Αυτή είναι η αιωνιότητα τού ήρωος. Ζήτω η επί τού τής μνήμης θανάτου μνήμη. Ζήτωσαν για πάντα οι ήρωες.

Αφήστε το σχόλιό σας

1 σχόλιο στο Η αιώνιος επιστροφή τού Έλληνος ήρωος

  1. Ο/Η Hippocrates λέει:

    Επιτρέψτε στον υποφαινόμενο, που τυγχάνει ο συγγραφέας τού άρθρου, να ζητήσει τη διόρθωση ενός σφάλματος από τον δαίμονα τού τυπογραφείο, ήτοι ηθικοί και όχι ηθική.

Σχολιάστε