24.1.2012,

Οι γαλλικές τράπεζες δεν έχουν ανάγκη από βοήθεια, λέει η BNP Paribas

Το γαλλικό τραπεζικό σύστημα δεν χρήζει βοηθείας ή επανακεφαλαιοποίησης ώστε να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, τόνισε την Τρίτη ο πρόεδρος του ΔΣ της BNP Paribas Μισέλ Πεμπερό, την ίδια ώρα που οι αγορές κατακλύζονται από φήμες για τα προβλήματα των γαλλικών τραπεζών, με τελευταίο επεισόδιο τη διακοπή των συναλλαγών συναλλάγματος από την Bank of China.

«Δεν έχουμε ανάγκη, σήμερα, αυτές τις βοήθειες, όποιες και εάν είναι αυτές», διαβεβαίωσε ο κ. Πεμπερό, στη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης στο RTL.

«Για την ακρίβεια δεν έχουμε καμία ανάγκη επανακεφαλαιοποίησης», υποστήριξε, δεδομένου, όπως είπε, ότι τα καθαρά κέρδη α΄εξαμήνου ήταν πολύ καλά.

Ο κ. Πεμπερό απαντούσε στα ερωτήματα αυτά υπό το φως της υποβάθμισης του ιταλικού αξιόχρεου από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s. Η έκθεση της σε ιταλικά κρατικά ομόλογα είναι 20,8 δισ. ευρώ.

«Φυσικά η Ιταλία θα τιμήσει (αποπληρώσει) το χρέος της. Μια μεγάλη χώρα όπως η Ιταλία θα τιμήσει το χρέος της. Το πρόγραμμα προσαρμογής που προωθεί η κυβέρνηση και (σ.σ. έχει εγκρίνει) το ιταλικό κοινοβούλιο, είναι ένα σοβαρό πρόγραμμα προσαρμογής», σημείωσε.

Κατά την έναρξη των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, σήμερα, η μετοχή της BNP Paribas κατέγραψε απώλειες άνω του 3%.