10.5.2012,

Πειθαρχική δίωξη σε βάρος του Ν. Αγγελάρα

Στείλτο Email

Ο αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ελέγχεται για παράβαση καθήκοντος και απρεπή συμπεριφορά

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, άσκησε πειθαρχική δίωξη κατά του Αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Νικολάου Αγγελάρα και διαβίβασε την πειθαρχική αγωγή μαζί με το φάκελο της πειθαρχικής υπόθεσης στον Πρόεδρου του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου του άρθρου 91 του Συντάγματος, Παναγιώτη Πικραμμένο, Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου δήλωσε:

«Σήμερα άσκησα πειθαρχική δίωξη κατά του Αντιπρόεδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κ. Νικολάου Αγγελάρα για τέσσερις πράξεις. Προέβην στην ενέργεια αυτή διότι τα στοιχεία που μου έχουν τεθεί υπόψη αρμοδίως μου επιβάλλουν να ζητήσω τον πειθαρχικό του έλεγχο. Η τελική κρίση ανήκει στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο».

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την πειθαρχική αγωγή ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός ελέγχεται για καθυστέρηση στην έκδοση συγκεκριμένων αποφάσεων , αλλά και για συμπεριφορά που δεν συνάδει με αυτή του δικαστή.

Συγκεκριμένα ο πειθαρχικός έλεγχος για τις καθυστερήσεις αφορά τη σύμβαση για την εκτύπωση των σχολικών βιβλίων και το αλαλούμ που δημιουργήθηκε, με αποτέλεσμα να μην έχουν τυπωθεί ακόμα τα βιβλία.

Επιπλέον, αφορά την αίτηση που είχε ασκήσει η ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Ανώνυμη Εταιρεία) σχετικά με τον επανέλεγχο της σύμβασης του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου.

Και στις δύο περιπτώσεις παρουσιάζεται σημαντική καθυστέρηση στην έκδοση και τη δημοσίευση των αποφάσεων, παρά το γεγονός ότι οι ενδιαφερόμενοι είχαν ζητήσει με νόμιμο τρόπο την επίσπευση της έκδοσης των επίμαχων αποφάσεων .

Το δεύτερο πειθαρχικό αδίκημα αφορά σε απρεπή συμπεριφορά του ανώτατου δικαστικού λειτουργού σχετικά με το ύφος και το περιεχόμενο επιστολών με αποδέκτες τόσο την υπουργό παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, όσο και τον υπουργό Άμυνας Πάνο Μπεγλίτη.

Ο ελεγχόμενος δικαστής, όπως αναφέρεται στην πειθαρχική αγωγή , «αφενός προσπαθεί κατά τρόπο απαράδεκτο να νουθετήσει υπουργό , ώστε να μην προβεί στην άσκηση δικαιουμένων ενδίκων μέσων , αφετέρου εμφανίζει τον υπουργό να μην υπηρετεί τη νομιμότητα».