4.12.2011,

Κρίσιμες ώρες για το ευρώ

Προς μία ακόμη συμφωνία που θα επιχειρήσει να σώσει το κοινό νόμισμα από την κατάρρευση κινούνται Παρίσι και Βερολίνο, την ώρα που η κρίση χρέους μεταφέρεται στην «καρδιά» της ευρωζώνης.

Την ερχόμενη Δευτέρα η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί προκειμένου να καταλήξουν σε ένα νέο σχέδιο που θα προβλέπει στενότερη συνεργασία μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε. για τη φορολόγηση και τις δαπάνες.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, την ερχόμενη Παρασκευή οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες και η Άνγκελα Μέρκελ με τον Νικολά Σαρκοζί θα προσπαθήσουν να πείσουν τους εταίρους τους για τα νέα σχέδια διάσωσης του ευρώ απαιτούν να ξαναγραφεί η συνθήκη του Μάαστριχτ.

 

Ωστόσο, ανοιχτό παραμένει το ερώτημα αν οι άλλες χώρες θα δεχθούν να υπογράψουν την απώλεια εθνικής κυριαρχίας που υπαινίσσεται το νέο αυστηρό καθεστώς, που έχει εμπνευστεί η Γερμανία, κάτω από το οποίο οι Βρυξέλλες θα αναλάβουν τον έλεγχο για τις δαπάνες και τους προϋπολογισμούς των χωρών της Ε.Ε.

 

Η πρώτη επίσημη έντονη αντίδραση ήρθε χθες από τη Βρετανία. Ο Ντέιβιντ Κάμερον αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Γάλλο πρόεδρο απείλησε να εμποδίσει τις αλλαγές που προωθούν Παρίσι και Βερολίνο στις συνθήκες της Ε.Ε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι δεν έχει πειστεί πως οι αλλαγές των συνθηκών είναι απαραίτητες για την ενίσχυση του ευρώ. «Κανένα από αυτά τα πράγματα δεν απαιτεί αλλαγή συνθήκης, αλλά εάν υπάρξει αλλαγή της συνθήκης θα σιγουρευτώ ότι προστατεύουμε περαιτέρω και βελτιώνουμε τα συμφέροντα της Βρετανίας» υπογράμμισε σε συζήτηση με δημοσιογράφους ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Αντίθετα η Γερμανία εμφανίζεται άκαμπτη στη «γραμμή» για την αυστηροποίηση του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας. Από το βήμα της γερμανικής Βουλής χθες η Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης και «έδειξε» ως μοναδικό δρόμο την αλλαγή των συνθηκών και την αυστηροποίηση των κανονισμών.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, αφού απέδωσε εύσημα στον Γάλλο πρόεδρο που χαρακτήρισε τη συνθήκη του Μάαστριχτ ελλιπή και τάχθηκε υπέρ της επανίδρυσης της Ευρώπης, παρέπεμψε για περισσότερες λεπτομέρειες στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση της Δευτέρας.

ΠΗΓΗ: REALGR

Αφήστε το σχόλιό σας

Σχολιάστε