13.10.2011,

Η Κομισιόν απειλεί την Κύπρο με κυρώσεις

Με κυρώσεις προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Κύπρο αν δεν εφαρμόσει αυστηρούς κανόνες περιορισμού του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους της εντός των επόμενων μηνών, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ενέκριναν αυστηρότερους κανόνες για τον προϋπολογισμό με στόχο την αποφυγή μιας κρίσης χρέους στο μέλλον.
Οι νέοι κανόνες καθιστούν ευκολότερη την επιβολή κυρώσεων σε χώρες της ευρωζώνης των οποίων το δημόσιο χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ξεπερνούν το 60% και το 3% του ΑΕΠ τους, αντίστοιχα, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνουν την άσκηση εξονυχιστικού ελέγχου στις οικονομίες των 27 κρατών-μελών.
Αναμένεται ότι οι νέοι κανόνες θα καταστούν νόμος το αργότερο την 1η Ιανουαρίου του 2012 και θα εφαρμόζονται κυρίως στις 17 χώρες-μέλη της ευρωζώνης, των οποίων το χρέος έχουν στο στόχαστρό τους οι αγορές μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Θα υπάρχουν επίσης κυρώσεις για τις κυβερνήσεις που παρουσιάζουν έλλειμμα στον προϋπολογισμό μικρότερο του 3% του ΑΕΠ, ωστόσο όμως δεν κινούνται προς την κατεύθυνση ενός ισοσκελισμένου ή πλεονασματικού προϋπολογισμού.

Αφήστε το σχόλιό σας

Σχολιάστε