10.1.2014,

Nίκη Τζαβέλα. Ευρωβουλευτής ΛΑ.Ο.Σ.: «Η τρόικα θα αλλάξει τη συμπεριφορά της»

Στείλτο Email

Στην Αλεξία Τασούλη
Τα λάθη και τις παραλείψεις της τρόικας τα οποία παραδέχτηκαν στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποκαλύπτει σε συνέντευξή της στο Real.gr η ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ Νίκη Τζαβέλα. 

Οι αξιωματούχοι της τρόικας «εξετάστηκαν» από ευρωβουλευτές για το πρόγραμμα που εφάρμοσαν και στην Ελλάδα.
Ολόκληρη η συνέντευξη στο Real.gr έχει ως εξής:…

Μετά την πρώτη «εξέταση»των εκπροσώπων της τρόικας από την Επιτροπή Oικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Kοινοβουλίου, ποια είναι η εκτίμησή σας για το αποτέλεσμα της ειδικής εξεταστικής Επιτροπής που θεσμοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τον ρόλο και το έργο της τρόικας στα κράτη υπό μνημόνιο;

Kαι οι δύο πλευρές ξεκαθάρισαν χθες ότι η τρόικα είναι ένα διακυβερνητικό εργαλείο της Ευρωζώνης και όχι ένα επίσημο όργανο της Ένωσης. Αυτό θα δυσκολέψει πολύ την προχειρότητα των αποφάσεων της και μάλλον θα αλλάξει και τον τρόπο λειτουργίας της. Παρότι αυτές οι αλλαγές θα διευκρινιστούν το 2014, είμαι σίγουρη ότι με την χθεσινή έναρξη της «εξέτασης» θα έχουμε από τώρα αλλαγή συμπεριφοράς.

Νωρίτερα αυτό το έτος, το ΔΝΤ παραδέχτηκε ότι η λεγόμενοι πολλαπλασιαστές – ήταν λάθος, επειδή υποτίμησαν τις επιπτώσεις της λιτότητας στην οικονομία. Τι είχαν να πουν οι εκπρόσωποι της τρόικας επ’αυτού;

Οι εκπρόσωποι της τρόικας προσπέρασαν το θέμα της επίδρασης που είχε η λιτότητα στο πρόγραμμα της Ελλάδας αποδίδοντας τα λάθη και τις αστοχίες στα λανθασμένα στατιστικά στοιχεία που τους έδωσε η ελληνική κυβέρνηση.

Όταν ερωτήθηκαν εάν θα λειτουργούσαν διαφορετικά εκ των υστέρων, οι δύο αξιωματούχοι είπαν ότι οι αδρές γραμμές των προγραμμάτων – περιλαμβανομένης της Ελλάδας – ήταν σωστές, αλλά η εστίαση θα μπορούσε να είχε αλλάξει σε ορισμένα σημεία. Δυστυχώς όμως χωρίς να διευκρινίσουν ποια θα έπρεπε να είναι η επικέντρωση του προγράμματος.

Κάτι που παραδέχτηκαν επίσης είναι ότι υπήρχε πολύ λίγη έμφαση στην ανταγωνιστικότητα κατά το πρώτο ελληνικό πρόγραμμα και εδώ, για να είμαστε δίκαιοι, αυτή ήταν η αντίρρηση του νυν Πρωθυπουργού, Aντώνη Σαμαρά στη μη αποδοχή του πρώτου ελληνικού προγράμματος από τη Nέα Δημοκρατία. Φαίνεται ότι τότε είχε δίκιο ο Aντώνης Σαμαράς.

Παραδέχτηκαν άλλα λάθη τους στο πρώτο ελληνικό πρόγραμμα;

Nαι, όσον αφορά την οικονομική σταθερότητα στον τραπεζικό τομέα τόνισαν ότι θα έπρεπε να εμφανίζεται πιο έντονα ειδικά όταν ήρθε η αναδιάρθρωση και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Kαι κάτι ακόμα σημαντικό, σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, ένα λάθος που παραδέχτηκαν είναι ότι υπερεκτίμησαν την ικανότητα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης να εφαρμόσει ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα.

Υπάρχει κάτι ακόμα που θα διακρίνατε ως αρκετά σημαντική επισήμανση τους για τη χώρα μας;

Βέβαια, αποκλειστικά και μόνο για την Ελλάδα ανέφεραν ότι έμειναν έκπληκτοι από την μεγάλη επιρροή που είχαν και έχουν διάφορα κρυφά συμφέροντα τα οποία δρουν κατά των μεταρρυθμίσεων και οποιασδήποτε επωφελούς αλλαγής στη χώρα με άμεση συνέπεια για τους πολίτες. Mάλιστα ένα παράδειγμα που χρησιμοποίησε ο Kλάους Mαζούχ επικαλέστηκε την εισήγηση της τρόικας για κατάργηση αδικαιολόγητων προνομίων και στρεβλώσεων που υπάρχουν στην ελληνική αγορά τα οποία δεν επιτρέπουν την μείωση του κόστους των προϊόντων που φτάνουν στον καταναλωτή. Άμεση ευθύνη για αυτό έχουν τα προαναφερθέντα συμφέροντα.

Tι θα προσθέτατε σ’ αυτά που είπανε;

Πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε με στοιχεία να γνωστοποιήσει στον ελληνικό λαό ποια είναι αυτά τα κρυφά συμφέροντα; Ποιοι είναι αυτοί, που για τα δικά τους συμφέροντα, εμποδίζουν την μείωση του κόστους ζωής για τον Έλληνα πολίτη. Είναι στο λιανικό εμπόριο, είναι στην ενέργεια, είναι στη παροχή ιατρικών υπηρεσιών, που, ποιοι και πώς είναι τελικά αυτοί που λυμαίνονται τον ελληνικό λαό;