20.9.2013,

Έλληνες Βλάχοι, «βλαχοδήμαρχοι», «βλαχομάνες» και άλλες «Β.Β.Π.» («Βλαχάρες» Βορείων Προαστίων…) Του Αλέξη Οικονόμου

Στείλτο Email

Είχα την τύχη να διδαχτώ Αρχαία Ελληνικά από τον καθηγητή Αχιλλέα Λαζάρου, πασίγνωστο για την επιστημονική θεμελίωση της Ελληνικότητας των Βλάχων στην Ελλάδα.

Ο οποίος, στην πρώτη ώρα διδασκαλίας, με το «καλημέρα», αυτοσυστήθηκε λέγοντας: «Είμαι Έλληνας, Κουτσόβλαχος την καταγωγή, περήφανος και για τα δύο!…». Από τους ριζοσπαστικότερους καθηγητές της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, μας οδηγούσε συχνά «πιο μακριά» από τα στενά σχολικά εγχειρίδια, διηγούμενος ιστορίες από την ιδιαίτερη Βλάχικη πατρίδα του.

Γράφει λοιπόν ο Λαζάρου, Ρωμανιστής–Βαλκανολόγος, νυν καθηγητής του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου και συγγραφέας του βιβλίου «Αρωμουνική» που παρουσιάζει το Βλάχικο ιδίωμα ιστορικά και γλωσσολογικά:

«Με την σημασία και την ετυμολογία της λέξεως Βλάχος ασχολήθηκαν πάμπολλοι. Συνήθως μνημονεύονται μόνον τρεις: α) Ο Ελβετός Walther von Wartburg (…), β) Ο ακαδημαϊκός Αντώνιος Κεραμόπουλλος και γ) ο ετυμολόγος καθηγητής Μ.Ε. Ιωάννης Μωραλίδης. Οι δύο πρώτοι ανάγουν την λέξη «Βλάχος» στο εθνώνυμο γαλατικής φυλής, γνωστής από τον Καίσαρα, με το όνομα «Volcae» και από τον Στράβωνα με την μορφή «Ουόλκαι»…. Διαβάστε περισσότερα »