12.11.2013,

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΑ.Ο.Σ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΠ. ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Στείλτο Email

 Ανακοίνωση της Γραμματείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΛΑ.Ο.Σ.

Ο τίτλος που συνόδευε  προχθές την είδηση περί  κατάθεσης  μιας  πρότασης – πρωτοβουλίας ονόματι «EU–STARTER» για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη από τον  γενικό γραμματέα του Συμβουλίου των Δήμων και των Περιφερειών της Ευρώπης Frederic Vallier και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ζητώντας την υιοθέτησή της και από τη χώρα μας,  ήταν : 50.000 προσλήψεις άνεργων νέων μέσω ΕΕ. Η προσεκτική ανάγνωση ωστόσο, αποκάλυπτε ότι το πρόγραμμα απευθύνεται μεν  σε νέους μεταξύ 18 και 26 ετών που είναι άνεργοι αλλά ρεαλιστικός στόχος θεωρείται να υποστηριχτούν 1 εκατομμύριο νέοι σε όλες τις χώρες -μέλη. Πιο συγκεκριμένα, για τη χώρα μας μπορούν απλώς να «καλυφθούν» – και όχι να προσληφθούν-  50.000 νέοι για ένα χρόνο με δυνατότητα παράτασης για ένα χρόνο ακόμη.  Οι τομείς που θα μπορούν να απασχοληθούν είναι δημοτικές υπηρεσίες, κοινωνικές δομές, παιδικοί σταθμοί, δημοτικές βιβλιοθήκες, κέντρα νεότητας, δημοτικά μουσεία, δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολεία κ.λπ.Η διαφορά μεταξύ  της φράσης «50.000 προσλήψεις ανέργων νέων» και της ουσίας ότι « μπορούν να καλυφθούν 50.000 νέοι για ένα χρόνο με δυνατότητα παράτασης για ένα χρόνο ακόμα» είναι ΠΟΛΥ μεγάλη.

Είναι η διαφορά μεταξύ αλήθειας και ψέματος. Κι όταν υποτιθέμενα  «υπεύθυνοι άνθρωποι» προωθούν τέτοιες –θετικές θα μπορούσε να πει κανείς- πρωτοβουλίες με τέτοιο τρόπο προβάλλοντας τέτοια ψέματα, με τον Έλληνα υπουργό Εργασίας  να εκφράζει  τη μεγάλη ικανοποίησή του και να αποδέχεται  την πρόταση του Συμβουλίου και της ΚΕΔΕ, που αν εγκριθεί, θα προσφέρει μια κάποια σύμβαση εργασίας ενός χρόνου, έστω με δυνατότητα ανανέωσης για άλλο ένα χρόνο , αποτελεί κοροιδία.

Οι χιλιάδες Έλληνες νέοι άνεργοι χρειάζονται δουλειά. Όχι «ετήσια απασχόληση», έστω με τη δυνατότητα ετήσιας παράτασης. Και ο Ελληνικός λαός που δυστυχεί, δεν ανέχεται τέτοια κοροιδία. Πείτε την αλήθεια κι ας πρόκειται για δουλειά για ένα χρόνο. Αλλά μη «δουλεύετε» τους Έλληνες άνεργους νέους.

 Ο Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης  ΛΑ.Ο.Σ.

Δημήτρης Κωνσταντάρας