31.1.2013,

ΛΑ.Ο.Σ. Είδηση από την Ε.Ε για το χαράτσι.doc

Στείλτο Email

Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2012

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Πρώτος ο ΛΑΟΣ άρχισε πριν 15 μήνες το ξήλωμα του χαρατσιού με Προσφυγή στην ΕΕ – Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ εξετάζει την δυνατότητα αποζημίωσης των Ελλήνων στους οποίους η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα !

Πριν 15 μήνες ( και συγκεκριμένα στις 15.9.2011) ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης είχε δώσει εντολή στον τότε Βουλευτή Κ. Αϊβαλιώτη να ετοιμάσει επείγουσα Προσφυγή στην Επιτροπή Αναφορών ( “COMMITTEE ON PETITIONS”) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το διαβόητο χαράτσι και το κατά πόσον είναι συμβατό με την Νομοθεσία της ΕΕ το κόψιμο του ρεύματος σε όποιον αδυνατεί να το πληρώσει. Η Προσφυγή στην ΕΕ ετοιμάστηκε και εστάλη από τον Κ. Αϊβαλιώτη την ίδια μέρα και η απάντηση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου ( η οποία ελήφθη από τον Κ.Αϊβαλιώτη στα μέσα Νοεμβρίου 2011) έκανε μνεία σε γραπτή τοποθέτηση του (Γερμανού) Επιτρόπου της ΕΕ κ. Oettinger σύμφωνα με την οποία η Οδηγία 2009/72/ΕΚ «δεν περιέχει διατάξεις που να εξαρτούν το δικαίωμα των καταναλωτών να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια από την κατάσταση του νοικοκυριού ή των μεμονωμένων μελών του όσον αφορά στις φορολογικές τους υποχρεώσεις» . Η σαφής αυτή αποστροφή του Επιτρόπου της ΕΕ συμπληρωνόταν από την εξίσου ρητή αναφορά του στην υποχρέωση των κρατών-μελών της ΕΕ « να διασφαλίζουν την τήρηση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που συνδέονται με τους ευάλωτους καταναλωτές».

Ετσι λοιπόν κατέστη σαφές , μέσω της προσφυγής του ΛΑΟΣ, εδώ και πάνω από έναν χρόνο ότι η ΔΕΗ δεν δικαιούται να κόβει το ρεύμα όσων αδυνατούν να καταβάλουν το χαράτσι. Πέραν αυτού όμως , κατόπιν οδηγιών που εδόθησαν από τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ στον Κ. Αϊβαλιώτη ,κατετέθη και νέα Προσφυγή φέτος την άνοιξη στην ΕΕ όπου ζητείται η αποζημίωση εκ μέρους της ΔΕΗ όσων τους έκοψε το ρεύμα επειδή δεν είχαν πληρώσει το χαράτσι.

Επιπροσθέτως ο Ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Σαλαβράκος υπέβαλε ερώτηση πριν ένα μήνα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με το δικαίωμα των Ελλήνων να λαμβάνουν αυτή την αποζημίωση και πάλι ο Επίτροπος κ. Οettinger τοποθετήθηκε γραπτώς απαντώντας στον κ. Σαλαβράκο όπου «βγαίνει η είδηση» ότι η ΚΟΜΙΣΙΟΝ «υπέβαλε σειρά ερωτημάτων στις Ελληνικές αρχές σχετικά με ορισμένες ιδιομορφίες του Ελληνικού νόμου και τις ανησυχίες που εγείρουν όσον αφορά στις διατάξεις 2009/72/ΕΚ περί προστασίας των καταναλωτών», ενώ προαναγγέλλει και δράση της ΕΕ εάν ότι οι απαντήσεις των Ελληνικών αρχών « δεν κριθούν ικανοποιητικές».

Ο φάκελος «χαράτσι» λοιπόν άνοιξε στα Οργανα της ΕΕ με πρωτοβουλία του ΛΑΟΣ ο οποίος πέτυχε να μην κόβεται το ρεύμα σε όσους δεν μπορούν να το πληρώσουν , ενώ τα Οργανα της ΕΕ εξετάζουν ήδη και την δυνατότητα αποζημίωσης των Ελλήνων καταναλωτών που πλήρωναν κανονικά το ρεύμα που κατανάλωναν αλλά αδυνατούσαν να πληρώσουν το δυσβάσταχτο χαράτσι που τους καταλογιζόταν επειδή έκαναν το «έγκλημα» να έχουν ένα ακίνητο στη Ελλάδα…