30.1.2012,

Τοποθέτηση Προέδρου ΛΑ.Ο.Σ. στη Βουλή για τις διαπραγματεύσεις για το PSI, τη νέα δανειακή σύμβαση, τις υπογραφές των αρχηγών που ζητά η Τρόϊκα & την αγορά και την ακρίβεια για τους καταναλωτές

Στείλτο Email

 

Κύρια σημεία της σημερινής ομιλίας του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Γ. Καρατζαφέρη, στη Βουλή, κατά τη σημερινή συζήτηση, της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε προς τον Πρωθυπουργό (-και στην οποία απάντησε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ. Θ. Πάγκαλος), με θέμα: “Η απελπιστική κατάσταση στην πραγματική οικονομία της χώρας: Ασφυξία ρευστότητας στην αγορά & Ακρίβεια για τους καταναλωτές”.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ PSI

Γνωρίζω, κ. Αντιπρόεδρε, ότι ήρθατε στην Αίθουσα στη θέση του Πρωθυπουργού, ο οποίος αυτήν τη στιγμή προσπαθεί να ολοκληρώσει την πιο δύσκολη σύμβαση, ίσως των τελευταίων δεκαετιών, αυτή για το PSI. Ας ευχηθούμε ότι η προσπάθειά του θα ευοδωθεί και θα έχουμε το ένα, τουλάχιστον, κρατούμενο στην περαιτέρω διαπραγμάτευση για τη δανειακή σύμβαση. Αυτό το λέω για να αποκαταστήσω μία πραγματική πολιτική πράξη, καθόσον πιστεύω ότι σε στιγμές τέτοιες, σαν κι αυτές τις οποίες ζούμε, πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι πρέπει να σεβόμαστε θεσμούς, ρόλους, θέσεις και πάνω απ΄ όλα να έχουμε μία θετική διάθεση προσαρμογής στις δύσκολες καταστάσεις που βρίσκεται η χώρα.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Το θέμα το οποίο θίγω, σήμερα, είναι αυτό το εκρηκτικό μείγμα που ακολουθεί, πλέον τη ζωή κάθε ελληνικού νοικοκυριού. Τα εισοδήματα συρρικνώνονται και, από την άλλη πλευρά, οι τιμές των πρώτων ειδών τραβάνε συνεχώς την ανηφόρα. Αβεβαιότητα, αδυναμία παροχής ρευστότητας από τις τράπεζες -κανείς, όποια ιδιότητα κι αν έχει, δεν μπορεί να πάρει ούτε καταναλωτικό ούτε στεγαστικό ούτε βιοτεχνικό ούτε εμπορικό δάνειο.

 

ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΥΠΕΡΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ

Έχει στεγνώσει η αγορά! Ταυτοχρόνως, οι πολυεθνικές εταιρείες έχουν στήσει ένα “πάρτι” τιμών, μία φορολογική απάτη εις βάρος του Δημοσίου. Αυτό που κάνουν είναι μία διόγκωση των τιμών πώλησης από τις μητρικές προς τις θυγατρικές εταιρείες τους. Έτσι, τα ίδια προϊόντα, στις ίδιες συσκευασίες, στο ίδιο βάρος και το ίδιο μέγεθος πωλούνται στην ελληνική αγορά 2 ½ και 3 φορές παραπάνω απ΄ ό,τι πωλούνται στις χώρες εξαγωγής τους, δηλαδή στη Γαλλία και τη Γερμανία!

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ

Πρέπει, λοιπόν, να υπάρξουν μέτρα και να ληφθούν εκείνες οι πρόνοιες, ούτως ώστε αυτός ο πολίτης που βάλλεται και προσβάλλεται βαναύσως προκειμένου να σωθεί η χώρα, να μην έχει κι αυτόν τον πρόσθετο μπελά, την πρόσθετη δηλαδή αγωνία, το Σάββατο που πάει να κάνει τα ψώνια του, αν θα μπορέσει να πάρει έστω και τα ελάχιστα για να ζήσει την οικογένειά του. Υπάρχουν παραδείγματα, κ. Αντιπρόεδρε, που η διαφορά τιμής ραφιού και χωραφιού φθάνει ακόμα και στο 1400%! Πρέπει να υπάρξει έλεγχος, μία παρέμβαση της Πολιτείας, ούτως ώστε να ελέγξουμε τις τιμές και να βοηθήσουμε την επιβίωση του ελληνικού νοικοκυριού.

 

Απαντώντας σε μεσολαβήσασα τοποθέτηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, κ. Θ. Πάγκαλου, ο κ. Καρατζαφέρης είπε τα εξής:

 

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ PSI ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

Κι εγώ, κ. Αντιπρόεδρε, πιστεύω ότι το PSI είναι μια εξαιρετική ευκαιρία και ότι δεν θα υπάρξουν την τελευταία στιγμή παρενέργειες που θα μπορούσαν να το “τινάξουν στον αέρα”. Από εκεί και πέρα, όπως είπατε, υπάρχει η νέα δανειακή σύμβαση μπροστά μας, η οποία δεν είναι περίπατος. Είναι μια σκληρή και επίπονη προσπάθεια, ώστε να μπορέσουμε να αφαιρέσουμε κάποιους από τους εξαιρετικά δεσμευτικούς, αλλά, ταυτοχρόνως και μειωτικούς όρους, οι οποίοι προβάλλονται.

 

ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΠΟΥ ΖΗΤΑ Η ΤΡΟΪΚΑ

Συμφωνώ, βεβαίως, ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι συνεπής και ότι αυτή η δανειακή σύμβαση πρέπει να υπογραφεί από τον Πρωθυπουργό της χώρας. Όμως, αυτές οι απαιτήσεις οι οποίες προβάλλονται, εμμέσως πλην σαφώς από την τρόικα, ότι πρέπει να την συνυπογράψουν και οι Πολιτικοί Αρχηγοί, πρέπει να σας πω ότι θα βρουν αντιστάσεις, μόνο και μόνο, για λόγους αρχής. Δεν μπορούμε να δεχτούμε την προσπάθειά τους αυτή για τη μείωση τη δική μας. Εμείς, οι οποίοι έχουμε αναλάβει να στηρίξουμε τη χώρα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, θα αναλάβουμε με το λόγο της πολιτικής μας τιμής να εφαρμόσουμε αυτό για το οποίο δεσμευόμαστε. Αλλά υπογραφή ευτελισμού, να μην περιμένουν κάποιοι! Ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

 

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Αντιλαμβανόμαστε ότι η χώρα βρίσκεται σχεδόν στο μηδέν. Αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει η χώρα να βοηθηθεί. Να αντιληφθούν όμως κι αυτοί ότι εάν η Ελλάδα βρίσκεται εδώ που βρίσκεται, φταίνε και αυτοί. Δεν είναι αποκλειστικό “προνόμιο” των κυβερνήσεων που κυβέρνησαν τη χώρα. Είναι και δικά τους ανομήματα.

Και θα ήθελα να υπενθυμίσω σε κάποιους μια σειρά εξ αυτών: SIEMENS, MAN LEOPARD κλπ. όπου υπήρξε πράγματι μια διάθεση διαφθοροποιός για τη χώρα.

Να θυμίσω ότι η Ελλάδα έχει πληρώσει του κόσμου τους τόκους, περισσότερους από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης για το μέγεθός της. Έχουν κι εκείνοι ευθύνες για αυτό που γίνεται εδώ!

Επίσης, κ. Αντιπρόεδρε, ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι το ελληνικό λιανεμπόριο, δηλαδή ο μισθός του Έλληνα, πηγαίνει σε καταστήματα δικά τους. Το 80% της αγοράς το κατέχει το Carrefour το Lidl, το Ikea, το Praktiker και όλα αυτά τα πολυκαταστήματα, τα οποία στην ουσία λεηλατούν το κράτος. Όταν έρχονται εδώ προϊόντα, με τιμολόγια από τις μητρικές τους εταιρείες 3 φορές επάνω από τα πραγματικά, για να κλέψουν στην ουσία εδώ την εφορία, είναι πρόβλημα.

Κι όταν, λοιπόν, μας ζητάνε με το νέο μνημόνιο να ελέγχουν τις Εφορίες, πολύ καλά θα κάνουν, αλλά να ελέγξουν πρώτα τις δικές τους εταιρείες εδώ, οι οποίες και δημιουργούν το μέγιστο πρόβλημα στην ελληνική αγορά με την αύξηση των τιμών!

 

ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

Και δεν μπορώ να καταλάβω, κ. Αντιπρόεδρε, -και το είπα και πριν- πώς το ίδιο μακαρόνι, με την ίδια συσκευασία και το ίδιο βάρος, έχει στο Lidl του Στρασβούργου 0,29 λεπτά, στης Φρανκφούρτης 0,30 και εδώ στο Lidl της Καλλιθέας έχει 1,10!

3 ½ φορές επάνω σ΄ έναν Έλληνα ο οποίος παίρνει τους μισούς και πιο κάτω μισθούς απ΄ αυτούς που παίρνει κάποιος στην Γαλλία ή την Γερμανία. Αυτό το πράγμα πρέπει να το ελέγξουμε. Δεν πρέπει να το αφήνουμε ανεξέλεγκτο!

Αντιλαμβάνομαι την αδυναμία στην οποία βρισκόμαστε, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να βοηθήσουμε τον τόπο.

 

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗ SIEMENS

Παρίσταται στην Αίθουσα ο Πρόεδρος της Επιτροπής για τη SIEMENS, ο οποίος είχε μιλήσει για 2 δις που πιθανόν πρέπει να διεκδικήσουμε. Εγώ θα ήμουν ευχαριστημένος να παίρναμε ακόμα και το 15% αυτών. Αλλά να το παίρναμε! Δεν κάναμε τίποτα! Έχουν λήξει οι εργασίες εδώ και ένα χρόνο και δεν υπάρχει κάποια διαδικασία, ενώ πρέπει να υπάρξει επιτέλους! Καταλαβαίνω ότι είναι ο δανειστής μας και πρέπει να τον περιποιούμαστε, αλλά να περιποιούμαστε πρωτίστως το δίκιο μας. Γιατί δεν μας δίνουν τα χρήματα. Δεν προχωράνε οι συμβάσεις με τη SIEMENS ώστε να ανοίξουν οι σταθμοί του μετρό και δημιουργείται ένα πρόσθετο αν θέλετε πρόβλημα: η αδυναμία της εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού της Αθήνας.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

Είναι, λοιπόν, μια σειρά θεμάτων που πρέπει να εξετάσουμε. Κι αν τα φέρνω στην Αίθουσα είναι για ανάδειξη, κ. Αντιπρόεδρε. Έρχομαι σ΄ ένα άλλο κυρίαρχο θέμα το οποίο ξέρετε πολύ καλά: Εμπάργκο στο Ιράν: Το Ιράν είναι η μόνη πετρελαιοπαραγωγός χώρα που μας δίνει με πίστωση.

Παίρναμε το 35% και έχουμε φτάσει σήμερα να παίρνουμε το διπλάσιο πετρέλαιο από εκεί. Επιβάλλεται το εμπάργκο στο Ιράν από την ΕΕ. Ποιος θα μας δώσει με πίστωση σε αυτήν την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα;

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ κ. ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

Είναι μια σειρά θεμάτων που ξεφεύγουν από τη δανειακή σύμβαση, αλλά είναι του ευρύτερου προσανατολισμού της χώρας. Και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να χαιρετίσω απ΄ το βήμα της Βουλής, τις προσπάθειες που καταβάλλει ο κ. Σαμαράς στη Μόσχα, που είναι η συνέχεια των δικών μου προσπαθειών πριν από τρεις μήνες, να ανοίξουμε έναν φεγγίτη, ο οποίος κλείστηκε ανοήτως τις τελευταίες ημέρες, από κάποιες πράξεις εκτός αιθούσης.

Το θέμα λοιπόν, είναι ναι μεν να είμαστε συνεπείς με ό,τι έχουμε αναλάβει, αλλά βεβαίως να μην δεχθούμε τον τελευταίο ευτελισμό που θέλουν να μας επιβάλλουν, και, πιστέψτε με, ξέρω αρκετά καλά τα πράγματα, έχω ζήσει 4 χρόνια σχεδόν στην Ευρώπη και ξέρω πώς λειτουργούν. Αυτή τη στιγμή μας τιμωρούν, όχι για να μας τιμωρήσουν εμάς, αλλά για να πουν σε όλους τους άλλους της Ευρώπης, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, ότι «κοιτάξτε, μη μας πάτε κι εσείς σε διαδικασία PSI, να τι θα πάθετε». Και για το «να τι θα πάθετε» των άλλων, ερχόμαστε σήμερα να κάνουμε τεράστιες υποχωρήσεις. Να υποχωρήσουμε σε όλα, αλλά δεν θα υποχωρήσουμε με τίποτα, κ. Αντιπρόεδρε, στο ζήτημα της ελληνικής υπερηφάνειας, όπως εξ άλλου κάνατε και εσείς προχθές στην συνάντησή σας με την αντιπρόεδρο των Σκοπίων και σας συγχαίρω γι αυτό.

 

Απαντώντας σε παρέμβαση του κ. Βαλυράκη που αναφέρθηκε στο ζήτημα των αποζημιώσεων από τη Siemens, ο κ. Καρατζαφέρης είπε τα εξής:

 

Χαίρομαι που ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens συμφώνησε με τη θέση μου και θα έλεγα ότι είναι μια καλή ευκαιρία να αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι πρέπει να το “τρέξει” αυτό το ζήτημα, το οποίο αντιλαμβάνομαι γιατί έχει μπει στις καλένδες. Αλλά, εάν ένας άνθρωπος μπορεί να διαπραγματευτεί και ξέρει το αντικείμενο, αυτός είναι ο κ. Σήφης Βαλυράκης, ο οποίος ασχολήθηκε με το θέμα. Ας στείλουμε λοιπόν τον κ. Σήφη Βαλυράκη να διαπραγματευτεί, για να μας φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.