26.7.2013,

Η συνέντευξη του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ, κ.Γιώργου Καρατζαφέρη, στο “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ”

Στείλτο Email

Ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, κ.Γιώργος Καρατζαφέρης παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ” και στον δημοσιογράφο Γιάννη Κουρτάκη. Η συνέντευξη έχει ως εξής:

-Σας προβληματίζει η άποψη που σας φέρει (ως κόμμα) να συμμετέχετε ουσιαστικά σε μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ υπό τον κ. Παπαδήμο;

“Δεν είναι κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ σίγουρα. Αλλά, δεν είναι και κυβέρνηση Εθνικής σωτηρίας. Η δική μου πρόταση, την οποία θα μεταφέρω και στον πρωθυπουργό, είναι ότι η χροιά της ως μεταβατικής κυβέρνησης και το δυσκίνητο σχήμα που την ακολουθεί, δεν είναι ό,τι ιδανικότερο για να βγούμε οριστικά από την κρίση. Πρέπει να έχουμε ένα σχήμα πολύ σφικτό 12 υπουργών, συνένωση υπουργείων, δημιουργία ενός υπουργείου που θα φέρνει χρήματα στο κράτος παράλληλα με το ΥΠ.ΟΙΚ. Και αυτό το σχήμα να έχει επικεφαλής τους τρεις αρχηγούς. Να συμμετέχουν μέσα, όχι απ’ έξω. Αυτό το «εντός- εκτός –εναλλάξ» μάλλον κουράζει, για να μην πω «ναρκοθετεί» την προσπάθεια. Αν αυτό δεν γίνει και δεν δώσουμε ένα μάκρος χρόνου να λύσουμε όλα τα προβλήματα, δεν έχουμε μέλλον. Άρα, προτείνω η μεταβατική κυβέρνηση να μετατραπεί σε κυβέρνηση Εθνικής σωτηρίας. Γίνεται προσκλητήριο σε όποιον πιστεύει στον κεντρικό άξονα, που είναι η Ευρώπη, και εντός της ευρωζώνης – με ευρώ δηλαδή – να μπει μέσα. Μόνο δια αυτού του τρόπου πιστεύω θα υπάρχει καρποφορία στο τέλος της προσπάθειας. Σε άλλη περίπτωση, ισορροπεί την κατάσταση ο κ. Παπαδήμος και οδηγούμαστε σε εκλογές οι οποίες θα δυσχεράνουν έτι περισσότερο την προσπάθεια της χώρας”.

-Λένε πολλοί ότι στο πίσω μέρος του μυαλού σας, επειδή βλέπετε την δυσλειτουργία της κυβέρνησης, τις δημοσκοπήσεις και τις κοινωνικές αντιδράσεις, δεν θα διστάσετε να αποχωρήσετε από την κυβέρνηση αν δείτε ότι αυτό το πράγμα δεν μπορεί να λειτουργήσει.

“Η κοινωνία πιστεύει ότι είμαστε ο «πυλώνας» αυτής της προσπάθειας. Αντιλήφθηκαν ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε πολύ καλά στην κυβέρνηση. Επαίρομαι για την παρουσία και για τη δουλειά των 4 υπουργών μου. Αν υπήρξε θέμα που θα με έβαζε να σκεφτώ την τυχόν αποχώρηση, αυτό θα ήταν στην περίπτωση που διαπίστωνα ότι χρησιμοποιούν αυτή την κυβέρνηση κάποιοι για να κάνουν την δουλειά τους, ότι δεν προτάσσουν το συμφέρον της χώρας, αλλά πως θα κερδίσουν κομματικά. Αν καταλάβω ότι το κάνουν όλοι “μπαλκόνι”, τότε δεν έχω καμία θέση μέσα εκεί”.

-Θα αποχωρούσατε παρά την συμφωνία που έχει επιτευχθεί; Η τυχόν αποχώρησή δεν θα είχε κόστος;

“Εγώ κάνω ότι εξυπηρετεί το Έθνος. Έκανα το καθήκον μου για το Έθνος και εδέχθην την μήνιν της Αριστεράς. Γιατί η Αριστερά ξέρει ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι δουλειά του Καρατζαφέρη. Αυτοί ήθελαν την «βαβούρα» με τους αγανακτισμένους και τα συναφή, για να υφαρπάξουν την κυβέρνηση. Αυτό λοιπόν τους το απέκλεισα. Τώρα βρισκόμαστε σε μια νέα κατάσταση. Όμως, αν διαπιστώσω ότι κάποιοι λειτουργούν με πρώτο άξονα όχι το συμφέρον της χώρας, αλλά εκείνο του κόμματός τους, δεν θα παίξω το παιχνίδι που τους εξυπηρετεί. Το συμφέρον της Ελλάδος δεν με φοβίζει. Με τονώνει”.

-Επίσης είναι πολλοί εκείνοι που υποστηρίζουν ότι είναι μια κυβέρνηση που ουσιαστικά εξυπηρετεί τα διαπλεκόμενα συμφέροντα. Λένε ότι η διαπλοκή στη χώρα μας πανηγυρίζει με την κυβέρνηση Παπαδήμου και ρίχνουν ευθύνες και σε σας.

“Θέλετε να έχουν δίκιο; Να μου πουν την εναλλακτική πρόταση. Να την ακούσω, να την «επωάσω», να την αποδεχτώ. Δεν τη λέει κανείς, γιατί προφανώς δεν υπάρχει σήμερα”.

-Γιατί να γίνονται εκλογές, από τη στιγμή που κάθε λίγο και λιγάκι θα πρέπει να αναζητούμε έναν «σωτήρα» τύπου Παπαδήμου;

“Ο κ. Παπαδήμος έγινε αναγκαίος επειδή απέτυχε ο Παπανδρέου. Του έδωσε η Ελλάδα 160 βουλευτές και απέτυχε παταγωδώς. Αλλά, πάλι καλά που κατάλαβε ότι είναι προς συμφέρον του να φύγει και να παραδώσει σε κάποιον άλλον. Δεν ήθελε τον κ. Παπαδήμο γιατί φοβόταν την σύγκριση. Εγώ δεν φοβάμαι την σύγκριση με κανέναν”.

-Δεν σας ανησυχεί το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή, συγκεκριμένα συμφέροντα προσπαθούν να οδηγήσουν, αν όχι να επιβάλλουν, λύσεις στο πολιτικό γίγνεσθαι;

“Δεν υπάρχει καμιά λύση πέρα απ’ αυτή που υπάρχει τώρα. Η λύση του κ. Τσίπρα; Της κ. Παπαρήγα; Όποιος μιλάει για ΚΚΕ ας πάει στην ιστοσελίδα του. Λένε ότι: “ Εν ανάγκη, μέσα στην κορύφωση του λαϊκού κινήματος, θα κυβερνήσουμε χωρίς κοινοβούλιο”. Άλλη πειστική εναλλακτική λύση δεν ακούω. Να πάμε σε εκλογές. Ποιος δεν της θέλει; Αλλά τι αποτέλεσμα περιμένετε;”.

-Τελικά, πρέπει να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα στη χώρα μας;

“Oταν ανοίγεις ένα κρουνό απότομα, υπάρχει ο κίνδυνος να σε παρασύρει. Αν τον ανοίξεις με μέτρο, μπορείς να απολαύσεις το νερό του. Το θέμα είναι τι είδους άνοιγμα λέμε. Σκωτσέζικο ντουζ; Αυτό θα ήταν λάθος. Υπάρχει το προοδευτικό άνοιγμα των επαγγελμάτων”.

-Το γεγονός ότι οι υπουργοί συνεδριάζουν και συμβουλεύονται με τους πολιτικούς αρχηγούς εκτός από τον πρωθυπουργό δεν δημιουργεί συνθήκες αποσυντονισμού;

“Το να συνεννοείται κανείς, έστω και επί μέρους, είναι επιτυχία. Για αυτό λέω: “Ένα ολιγομελές σχήμα, με τους τρεις αρχηγούς Αντιπροέδρους μέσα, για να υπάρχει μεγαλύτερη συνοχή“.

-Η περίοδος «μέλιτος» με τον κ. Αβραμόπουλο ανήκει στο παρελθόν ;

“Όχι. Ο κ. Αβραμόπουλος είναι ένας πάρα πολύ καλός φίλος. Τον τελευταίο καιρό τον έχω χάσει. Πάρα πολύ συχνά βρισκόμασταν, τα λέγαμε και ανταλλάσαμε απόψεις. Πιστεύω ότι συνετέλεσε τα μάλα στο να υπάρξει μια καλή επικοινωνία ανάμεσα στις ηγεσίες των δύο κομμάτων. Απλώς, είναι πολύ βαρύ το πρόγραμμά του στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ίσως δεν του επιτρέπει να έχει τον χρόνο για συνεννοήσεις, συζητήσεις, επαφές και επιτέλους, λεπτομερειακές καταστάσεις που οφείλει να κάνει στο υπουργείο του. Αυτό είναι και το πλέον “ευρύχωρο” υπουργείο από πλευράς υπουργών”.

-Το ξέρετε ότι συμμετέχετε σε μια κυβέρνηση η οποία, μεταξύ των άλλων, συζητά και το όνομα των Σκοπίων;

“Είδατε να το συζητήσει; Είδατε στην ανακοίνωση του νέου Πρωθυπουργού τη λέξη «σύνθετη ονομασία»; Όχι, βέβαια. Σώθηκε ο τόπος από τα δεινά των σκέψεων «Μπακογιάννη – Παπανδρέου».

- Η πολιτική αστάθεια που υπάρχει στη χώρα μας, ανοίγει την «όρεξη» στον κ. Ερντογάν και στη παρέα του;

“Καταρχάς, εύχομαι στο Πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας πλήρη αποκατάσταση της υγείας του. Μια κρίση στη Τουρκία θα μπορούσε να επιφέρει εξελίξεις όχι ευχάριστες. Η Τουρκία γνωρίζει, ότι αν προχωρήσει σε πρακτικές του προηγούμενου αιώνα, δεν θα βγει ωφελημένη. Όμως, καλό είναι να είμαστε και εμείς προετοιμασμένοι για τα «απίθανα». Η οικονομική κρίση δεν πρέπει κατά καμία έννοια να μειώσει την διαπραγματευτική ισχύ της Ελλάδας”.

-Μια πόσο πιθανό βλέπετε το σενάριο εξόδου της χώρας από το ευρώ;

“Η επιστροφή στη δραχμή είναι ένα εφιαλτικό σενάριο. Είναι «θρίλερ». Τι δέον γενέσθαι; Ή πολύ μελάνι ή πολύ αίμα. Ή μελάνι για να τυπώσεις χαρτονομίσματα ή αίμα σε βάθος χρόνου. Πιστεύω ότι η κυρία Μέρκελ είναι ανεπαρκής. Πιστεύω ότι και στη Γαλλία θα έχουμε αλλαγή. Αποδείχθηκε ο κ. Σαρκοζί “λίγος”. Πιστεύω ότι θα έχουμε αλλαγές στο κεντρικό αυτό άξονα, και ότι θα συνειδητοποιήσουν ότι η μόνη λύση είναι: “Να τυπώσουμε και εμείς νόμισμα ίσης αξίας με αυτή που τύπωσε ο κ. Ομπάμα στην Αμερική. Δηλαδή, περίπου δύο τρισ. Στη συνέχεια, να υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής για την σταθερή σχέση του νομίσματος 1 προς 1 για μια δεκαετία. Εάν αυτό γίνει αυτομάτως αλλάζουν τα πάντα. Αυξάνουν οι εξαγωγές της χώρας, έρχεται περισσότερος τουρισμός. Όταν συμφωνήσουν σε μια σταθερή σχέση δολαρίου- ευρώ για μια δεκαετία, τότε θα σωθεί ο κόσμος. Διαφορετικά, θα οδηγηθούμε σε αίμα”.

-Μια και αναφερθήκατε στα ονόματα που έπεσαν στο τραπέζι, κατά την διάρκεια της κουβέντας που είχατε με τους πολιτικούς αρχηγούς συζητήθηκε και το όνομα της κ. Ελσας Παπαδημητρίου;

“Η αλήθεια είναι, ότι μέσα σε έξι ώρες, ακούστηκαν και κάποια «σύντομα ανέκδοτα» για να «ξεκουράσουν» την ατμόσφαιρα”.

-Θεωρείτε ότι οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ είναι άμεσα συνδεδεμένες με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών;

“Θα σας πω κάτι το οποίο σας το έχω πει και πριν δύο χρόνια. Τότε, σας είχα πει: “Δεν θέλω να διαλυθεί η ΝΔ γιατί δεν συμφέρει το πολιτικό σύστημα και την Δημοκρατία “. Το ίδιο λέω και τώρα: “Δεν πρέπει να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ“.

-Αλήθεια, θα συμμετείχατε σε μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας;

“Έχω πει ευθέως ότι: “ Ο κ. Σαμαράς και εγώ, δεν φτάνουμε“. Πιστεύω, ότι αριθμητικά, μπορεί να ξεπεράσουμε τους 150 – 160 βουλευτές. Όμως, θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να είναι μέσα και να συμμετέχουν όλα τα «Ευρωπαϊκά κόμματα». Το μέλλον της Ελλάδας είναι: Ευρώπη ή κομμουνισμός… Όσοι είναι «υπέρ της Ευρώπης», μπορούν να στοιχηθούν πίσω. Άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο ευρωπαϊστές”.

-Πως αντιμετωπίζετε τον χαρακτηρισμό του «πολιτικού -κωλοτούμπα»;

“Υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να εφεύρουν μειωτικούς χαρακτηρισμούς. Κάποτε με έλεγαν «γραφικό». Αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων η υπευθυνότητά μας στη κρίση. Με έλεγαν «φασίστα». Αποδείχθηκε ότι λειτουργώ με κανόνες του κέντρου, της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Τελευταία, επειδή βρίσκουν ότι δεν μένω «άκαμπτος» μπροστά στις εξελίξεις της μεταβαλλόμενης ευρωπαϊκής πολιτικής και της χώρας, ότι είμαι «κωλοτούμπας». Οι πάγιες αρχές μου είναι ξεκάθαρες. Τις υπηρετώ και τις υπηρετούσα πάντα. Και ουδείς το ομολογεί αυτό. Δεν με ενδιαφέρουν τα «τσιτάτα» του ΚΚΕ. Όταν δεν μπορεί να επιβιώσει από μία κατάσταση, τότε βρίζει. Η χώρα αν δεν αποκομμουνιστικοποιηθεί, δεν μπορεί να προχωρήσει. Κουμάντο κάνουν τα συνδικάτα. Για αυτό φτάσαμε μέχρι εδώ. Δεν μπορεί να υπάρχει καλός νόμος, κακός νόμος. Εγώ τον θεωρώ κακό νόμο, αλλά να… αρνείται την εφαρμογή του νόμου ο κ. Φωτόπουλος!”.

-Πως ακούτε τις φωνές και τις απόψεις που λένε ορισμένοι ότι ο Παπανδρέου θα οδηγηθεί στο Ειδικό Δικαστήριο;

“Εμένα με ενδιαφέρει που οδηγήθηκε στο χρονοντούλαπο. Από εκεί και πέρα τα περί Ειδικών Δικαστηρίων πιστεύω ότι ουδέποτε ωφέλησαν τον τόπο και ουδέποτε υπήρξε ρεαλισμός επ’ αυτών. Τα ακούω χρόνια ολόκληρα, αλλά στη φυλακή κανείς δεν πήγε, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων και για κάποιους μήνες. Πιστεύω όμως ότι ο κ. Παπανδρέου επέτρεψε σε μέλη της οικογενείας του να μην είναι όσο προσεκτικά θα έπρεπε”.

-Από τη μία χαϊδεύετε τα αφτιά του κ. Λυμπερόπουλου και από την άλλη καταφέρεστε κατά του κ. Φωτόπουλου

“Όχι δεν είναι ακριβώς έτσι. Είναι το Δίκαιο και το Άδικο. Ο κ. Λυμπερόπουλος δεν κάνει ζημιές εις την Ελλάδα. Το ΠΑΜΕ κάνει ζημιές στην Ελλάδα. Αυτό θα πρέπει να το καταλάβουμε καλά. Όταν ο κ. Φωτόπουλος κάνει δική του πολιτική και κατεβάζει τους διακόπτες, τότε κάνει κακό στην Ελλάδα. Ο Λυμπερόπουλος αυτό που ήθελε ήταν ένα ξεκαθάρισμα για το αν θα υπάρχει ζωή στην οικογένειά του και αν θα υπάρχει Περιβάλλον, και αν θα υπάρχει Συγκοινωνία. Θα σας έλεγα ότι ήταν πολύ εύκολο να λέγαμε να μπουν άλλα 30.000 ταξί. Τι θα γινόταν; Που θα μπαίνανε; Πως θα κυκλοφορούσατε εσείς; Με ποια περιβαλλοντική επιβάρυνση; Καταλαβαίνατε που θα πηγαίνανε οι δείκτες; Αυτά εμείς σκεφτόμαστε. Αν συμπίπτει να σκέπτεται αυτά και ο Λυμπερόπουλος, χαιρόμαστε. Χαιρόμαστε να σκεφτεί αύριο όπως κι εμείς και ο κ.Φωτόπουλος και ο οποιoσδήποτε άλλος”.