10.12.2013,

Τρέμουν την κρίση στην Ευρώπη οι Αμερικανοί και αρχίζουν τις περιοδείες

Στείλτο Email

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν εδώ και μήνες μια επείγουσα λύση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης. Αυτό που φοβούνται είναι η μετάδοση της κρίσης πέραν της Ευρώπης.

Απόδειξη αυτού του φόβου είναι ότι η κυβέρνηση Ομπάμα στέλνει τον υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ στην Ευρώπη.

 

Το ταξίδι του Γκάιτνερ αρχίζει αύριο από τη Γερμανία και συμπίπτει με τις προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης και Παρασκευής. Ο αμερικανός υπουργός θα συναντηθεί κατά σειρά με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, τον γάλλο πρόεδρο, τους προέδρους της ισπανικής και της ιταλικής κυβέρνησης, καθώς και τον διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

 

Η τελευταία φορά που επισκέφθηκε ο Γκάιτνερ την Ευρώπη ήταν τα μέσα Σεπτεμβρίου. Είχε προσκληθεί τότε να λάβει μέρος στη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στην Πολωνία. Ο αμερικανός υπουργός, που δεν έχει αρμοδιότητες στον τομέα του τυπώματος χρήματος, είπε αυτά που είχε να πει στους ευρωπαίους εταίρους του για την επίλυση της κρίσης του χρέους και αποχώρησε. Η υποδοχή δεν ήταν καλή, κι ένας από τους λόγους ήταν ότι για τους Ευρωπαίους η κρίση ξεκίνησε από τη Γουόλ Στριτ. Τόσο ο τότε διοικητής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ όσο και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισήμαναν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν και εσωτερικά προβλήματα και κάλεσαν την Ουάσινγκτον να λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της σταθερότητας.

 

Από τη συνεδρίαση εκείνη έχουν υπάρξει αρκετές αλλαγές, τόσο σε επίπεδο κυβερνήσεων όσο και στην ΕΚΤ. Ο πρώτος σταθμός του Γκάιτνερ θα είναι η Φραγκφούρτη, όπου ο αμερικανός υπουργός θα συναντηθεί με τον Ντράγκι και τον πρόεδρο της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν, προτού μεταβεί στο Βερολίνο για να συναντήσει τον Σόιμπλε. Την Τετάρτη, ο Γκάιτνερ θα συναντήσει στο Παρίσι τον Σαρκοζί και τον υπουργό Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στη Μασσαλία όπου θα συναντήσει τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι. Ο τελευταίος θα βρίσκεται εκεί για τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

 

Ο τελευταίος σταθμός του Γκάιτνερ θα είναι το Μιλάνο, όπου θα συναντήσει τον πρωθυπουργό Μάριο Μόντι. Είναι φανερό ότι ο μεγάλος απών από τις συναντήσεις του είναι η Άγγελα Μέρκελ. Η εξήγηση του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών είναι ότι σκοπός του ταξιδιού είναι «η συζήτηση των προσπαθειών για την ενίσχυση των θεσμών της ευρωζώνης». Όπως είπε ο Γκάιτνερ τις προηγούμενες ημέρες, πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε η Ιταλία και η Ισπανία να μπορούν να δανείζονται με ανεκτά επιτόκια, ενώ επιτακτική είναι η ανάγκη να αποτραπεί η μετάδοση της κρίσης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον υπόλοιπο κόσμο.

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τις σταδιακές προόδους που σημειώνει η Ευρώπη. Όπως σημειώνει όμως ο ανταποκριτής της Ελ Παΐς στη Νέα Υόρκη, η Ουάσινγκτον και η Γουόλ Στριτ θεωρούν ότι οι πρόοδοι αυτές είναι αργές. «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να βρουν τον τρόπο να πετύχουν το ταχύτερο δυνατό τη μέγιστη πολιτική στήριξη γι’ αυτό που κάνουν, ώστε να μην τρέχουν διαρκώς πίσω από τις αγορές», τόνισε πριν από δύο εβδομάδες ο Γκάιτνερ.

 

Ο αμερικανός υπουργός θεωρεί ότι η εμπειρία από την αντιμετώπιση της τελευταίας ύφεσης θα μπορούσε να αποβεί χρήσιμη στους Ευρωπαίους, αποσαφηνίζει όμως ότι το πρόβλημα η Ευρώπη πρέπει να το λύσει μόνη της. Και η λύση θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα ληφθούν. Σε κάθε περίπτωση, ο Γκάιτνερ υποστηρίζει έναν πιο ενεργό ρόλο για την ΕΚΤ, όπως συμβαίνει άλλωστε με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών.