12.11.2013,

Δείτε τη συνέντευξη του Προέδρου ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρη στην εκπομπή “Νέοι Φάκελοι” στο ΣΚΑΙ

Στείλτο Email

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΑΟΣ κ. Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ

ΣΤΟΥΣ ΦΑΚΕΛΟΥΣ  ΤΟΥ ΣΚΑΪ (14/11/2011)

 

«Νομίζω ότι δεν υπήρξε ποτέ «πρόταση Παπαδήμου». Ήλθε  μόνος του από την Αμερική ο κ. Παπαδήμος. Δεν τον είχε καλέσει κανείς. Πιστεύω ότι δεν τον ήθελαν να βγει στο προσκήνιο, οι δύο πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής του τόπου, ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Σαμαράς.  Άλλαξαν 10 ονόματα υποψηφίων πρωθυπουργών, γεγονός που λοιδόρησε τόσο ό Ελληνικός λαός, όσο και η Ευρώπη. Στη συνάντηση που είχα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Δευτέρα, διαπίστωσα την διάθεση του για μια ευρύτερη κυβέρνηση. Χωρίς να μου πει τίποτα, αντιλήφθηκα ότι ήθελαν και τη δική μου συμμετοχή σε αυτή. Αλλά δεν είχα κανένα τηλεφώνημα από τον κ. Σαμαρά. Κατά την έξοδό μου από το Προεδρικό Μέγαρο είπα στους δημοσιογράφους: “Ελπίζω βγαίνοντας έξω να πω Habemus Papademum για να δώσω και τον τόνο του μηνύματος μου».

Αυτά μεταξύ άλλων τόνισε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης στη τηλεόραση του  ΣΚΑΪ στον Αλέξη Παπαχελά.

 

Πως φτάσαμε στην επιλογή Παπαδήμου

Στη διάρκεια των διεργασιών, έπεσαν στο τραπέζι αρκετά ονόματα, αλλά όχι στη συνάντηση. Μίλησα με κάποιους από αυτούς. Κάποιοι δεν μπορούσαν, κάποιοι αντιμετώπιζαν πρόβλημα υγείας. Δεν μίλησα με τον κ. Καραμανλή. Όμως είδα ότι αποκλείονται όλοι αυτοί. Ο κ. Σουφλιάς είχε κάποιο προσωπικό του θέμα. Ο κ. Μολυβιάτης θα ήταν μια καλή πολιτική λύση γιατί είχε ένα εύρος τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, όμως, πιστεύω ότι δεν θα μπορούσε να αναλάβει το ρίσκο του πολύ μικρού πολιτικού χρόνου των 3 μηνών όπως ετέθη τώρα.

Πήγα αποφασισμένος για την υποψηφιότητα του κ. Παπαδήμου. Ο κ. Παπανδρέου  με ενημέρωσε στη τηλεφωνική μας επικοινωνία ότι: “Ο κ. Σαμαράς ήταν σύμφωνος να είμαι και εγώ στη κυβέρνηση”. Του είπα ότι θα ήθελα να το ακούσω αυτό και από τον ίδιο, λόγω της ρευστότητας της όλης κατάστασης για να ξέρω πως θα κινηθώ. Με διαβεβαίωσε για αυτό.

 

Την Τέταρτη το πρωί ο κ. Παπανδρέου με ενημέρωσε τηλεφωνικά ότι κατέληξαν από κοινού με τον κ. Σαμαρά σε μια «Θεσμική Πρόταση».  Αυτή  η πρόταση ήταν για τον «τρίτο τη τάξη», τον κ. Πετσάλνικο. Είπα ότι: “Λυπάμαι. Σηκώνω το «χειρόφρενο» από τώρα. Δεν συμφωνώ με την επιλογή αυτή”. Είναι καλός για Πρόεδρος της Βουλής, αλλά δεν κάνει για Πρωθυπουργός. Ξεκάθαρα πράγματα. Ήξερα ότι ήταν έτοιμη η όλη διαδικασία, και ίσως ολοκληρώνονταν και το βράδυ της ίδιας ημέρας…

Με έβαλαν να περιμένω στο Γραφείο Συσκέψεων. Ερώτησα τον σοβαρότατο και ευφυέστατο Πρέσβη κ. Μπίτσιο τι γίνεται, μήπως ο κ. Σαμαράς συζητά σε κάποιο άλλο μέρος με τον κ. Παπανδρέου. Μου είπε ότι συνομιλούσαν στο Γραφείο του Προέδρου. Αναρωτήθηκα τι έκανα εγώ εκεί…Αυτό είναι αδιανόητο. Αυτά τα παιχνίδια τακτικής δεν τα δέχομαι.

Αποχώρησα, κάνοντας τις γνωστές δηλώσεις στην έξοδο του Προεδρικού Μεγάρου. Στη  συνέχεια μου τηλεφώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και μου ζήτησε να γυρίσω πίσω, επικαλούμενος μάλιστα και την προσωπική μας φιλία, “γιατί μας βλέπει πλέον όλη η Ευρώπη και ότι η όλη υπόθεση έχει πάρει διαφορετικές διαστάσεις”, όπως μου τόνισε χαρακτηριστικά.

Θεώρησα κοροϊδία και προσβολή να συζητούν σε διαφορετικό γραφείο ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Σαμαράς, και εγώ να παρευρίσκομαι σε άλλο διαφορετικό γραφείο…

Ήμουν εντελώς κατηγορηματικός για την προαποφασισμένη «λύση Πετσάλνικου». Έφυγα και έγινα ο “καταλύτης” των μετέπειτα εξελίξεων, της «λύσης Παπαδήμου».

 

Πρότεινα το 2009 στον Καραμανλή τη λύση Παπαδήμου

Πρώτη φορά, πριν 33 μήνες, την 20η Φεβρουαρίου του 2009, πρότεινα στον κ. Καραμανλή να φέρουμε “τον καλύτερο που μπορεί, τον κ. Παπαδήμο” γιατί το πράγμα δεν “τραβά”. Να τον στηρίξουμε όλοι μας γιατί είναι ο μόνος τεχνοκράτης που γνωρίζει και μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο.

Επέμενα από την αρχή στην υποψηφιότητα του γιατί είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις και “μετρά”. Εάν είχε αναλάβει από τότε, πιστεύω δεν θα βρισκόμαστε στη σημερινή φρικτή κατάσταση.

Είμαι απέναντι σε όλες αυτές τις διάφορες οργανώσεις όπως η “τριμερής” κ.λπ. Αλλά, στη παρούσα φάση που βρίσκεται η χώρα μας, θα ήθελα να έχω την διαβεβαίωση όλοι αυτοί υπολογίζουν στη “λύση Παπαδήμου”.

Χαίρομαι που ο κ. Παπαδήμος είναι στο τιμόνι της χώρας.

 

Προσκλητήριο σωτηρίας

Μίλησα τηλεφωνικώς, με τον κ. Παπαδήμο και του ζήτησα να έλθει γιατί πρόκειται για ένα εθνικό προσκλητήριο για την σωτηρία της χώρας. Του ζήτησα να ξεπεράσει τους ενδεχόμενους ενδοιασμούς του και να αναλάβει την Πρωθυπουργία. Θα ψηφιστεί με 250 ψήφους. Θα έχει τεράστια δύναμη.  Κανείς άλλος από την εποχή του Παπάγου δεν πήρε τόσους ψήφους. Η Ελλάδα βλέπει στο πρόσωπο σας τον άνθρωπο που μπορεί να δώσει ελπίδα. Αυτή είναι η δύναμη σας. Δεν μου έθεσε κανένα όρο.

Τα “παράκεντρα” του κ. Παπανδρέου έκαναν διαρροές για να ακυρώσουν την εξέλιξη των πραγμάτων. Είχε “μπλοκάρει” για λίγο το πράγμα. Δεν άφησα ο πράγμα να “ξεστρατίσει”. Πήρα τη θέση του κ. Σαμαρά που τον έβγαζε από ένα αδιέξοδο.  Αυτό διευκόλυνε τα πράγματα και τις εξελίξεις.

Συζητήθηκε η πρόταση να υπάρχουν 3 αντιπρόεδροι, ένας από κάθε κόμμα, αλλά “χάλασε” γιατί η ΝΔ δεν ήθελε κάποια “φωτεινή” συμμετοχή στη κυβέρνηση.

 

Δεν είχα όρεξη να μπω στη κυβέρνηση. Αρχικά δεν το επιθυμούσα. Αλλά, έπρεπε να υπάρχει ευρύτητα για να λειτουργήσει το πράγμα. Ουσιαστικά, έπαιξα το ρόλο της “συγκολλητικής ουσίας” ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα.

 

Αυτό το μεγάλο υπουργικό συμβούλιο δεν είναι αυτό που θα ήθελα. Αλλά, τελικά “βάλαμε το νερό στο αυλάκι”. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να κρατήσει όσο πρέπει  για να λύσει τα θέματα του τόπου. Αυτή η κυβέρνηση ήλθε για να λύσει θέματα. Εάν δεν λύσει θέματα, δεν  μπορεί να φύγει. Εάν τα λύσει νωρίτερα μπορεί να φύγει, το ίδιο εάν αποτύχει. Αλλά, εάν πετυχαίνει και πηγαίνει σωστά το πράγμα και λύνονται θέματα, γιατί να την  αλλάξουμε;

Πιστεύω ότι όταν “κατακαθίσει το πράγμα”, θα αντιληφθεί ο κ. Σαμαράς ότι δεν μπορεί να αφήσει στη μέση κάτι που εξελίσσεται. Πιστεύω ότι είναι τόσο έξυπνος που δεν θα σκεφτεί να αποσύρει την στήριξή του στη κυβέρνηση.

 

Για την διαγραφή του κ. Χατζηγάκη

Όλες αυτές τις ημέρες τους πήγε ο κ. Σαμαράς με το “καρότο”. Έτυχε το “μαστίγιο” στη πλάτη του κ. Χατζηγάκη. Πιστεύω ότι πρέπει να δοθούν οι κατάλληλες εξηγήσεις εκ μέρους του κ. Χατζηγάκη, και να επιστρέψει στη ΝΔ. Είναι “σάρκα” της ΝΔ. Κάνω έκκληση στο κ. Σαμαρά να το σκεφτεί πάλι και να τον δεχθεί πίσω.

 

Για την απαίτηση για γραπτές δεσμεύσεις από Βρυξέλλες

Έχω την πληροφορία ότι οι Βρυξέλλες θα επανεξετάσουν αυτή την απαίτηση τους για γραπτή υπογραφή. Είναι πολύ άκομψο. Όταν με βολιδοσκόπησαν για τις θέσεις και την στάση μου σε αυτό το θέμα είπα: “Δηλωσίας δεν μπορεί να γίνω”. Να παραχωρήσουν οι Πρεσβείες τους ένα γραφείο στο κ. Ραϊχενμπαχ για να εργάζεται από εκεί.

Είμαι για να βοηθήσω. Δεν είμαι για να υπονομεύσω. Στηρίζω συνεχώς και αδιαλείπτως τον κ. Πρωθυπουργό στο έργο του, χωρίς ιδιοτελείς σκέψεις και πισωδιαλείμματα. Στηρίζω την πολιτική του.

 

Για την αλλαγή στάσης του κ. Σαμαρά

Δεν άλλαξε ευχαρίστως πολιτική περπατησιά ο κ. Σαμαράς, φεύγοντας από την αντιμνημονιακή του πολιτική. Είναι τέτοια η πίεση των γεγονότων όμως, που σε κάνει να αναθεωρείς καταστάσεις και κάποιες πολιτικές. “Το μεταβάλλειν γνώμη  εστι φιλοσοφείν”.

Μακάρι να είχε πετύχει ο κ. Παπανδρέου. Δεν θα ήταν τώρα σε αυτή τη θέση να υπογράψει αυτό το χαρτί. Απέτυχε παταγωδώς ο κ. Παπανδρέου και φτάσαμε εδώ.

Εάν μπορούσε και ήταν άξιος να λειτουργήσει το πρώτο Μνημόνιο ο κ. Παπανδρέου, θα μπορούσα να τον ακολουθήσω στις επόμενες πολιτικές αποφάσεις. Όταν διαπίστωσα ότι δεν μπορούσε είπα: “ Ουδέν “.

 

Νέο πολιτικό σκηνικό

Το αυθεντικό χειροκρότημα των 3 κομμάτων στη Βουλή, ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ πιστεύω ότι θα πείσει τους Ευρωπαίους ότι ή Ελλάδα έχει μια νέα κυβέρνηση. Ξεχάστε τα κόμματα όπως τα ξέρατε.

Ο Ελληνικός λαός διαθέτει ωριμότητα. Ή θα πρέπει να διαλέξει κομμουνισμό – σταλινισμό, ή θα προχωρήσουμε ευρωπαϊκά. Τα 3 κόμματα είμαστε η προέκταση της Ευρώπης. Οι άλλοι είναι η προέκταση της εξόδου από την Ευρώπη. Ξεχάστε τα κόμματα όπως τα ξέρετε. Είναι δύο κόσμοι τώρα.

Από την στιγμή που δεν έχουμε την δυνατότητα να πάρουμε λεφτά, “καοϋμποϊλίκια” δεν περνάνε. Τόσο ο κ. Σαμαράς, όσο και ο κ. Βενιζέλος συνειδητοποίησαν τις δυσκολίες της επαναδιαπραγμάτευσης. Φοβούμαι ότι είμαστε εγκλωβισμένοι. Για αυτό και ανοίγω τις πόρτες της Ρωσίας και της Κίνας. Αναζητώ κεφάλαια για επενδύσεις. Πρέπει να χαλάμε λιγότερα από αυτά που βγάζουμε. Ψάχνω και για άλλες πηγές κεφαλαίων.

 

Για την επιστροφή στη δραχμή

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα σημαίνει ότι θα ζούμε με αντίστοιχο σημερινό εισόδημα 200 ευρώ, με πολύ ανεργία και κόστος. Μπορούμε να προσαρμόσουμε τις ζωές μας στα 200 ευρώ; Η καλύτερη λύση είναι να μείνουμε μέσα στο ευρώ και να δουλέψουμε περισσότερο και αποδοτικότερα. Να μαζέψουμε τα χρήματα που φεύγουν σε μίζες κλπ. Σαφέστατα θα πρέπει να τιμωρήσουμε κάποιους υπεύθυνους για να παραδειγματιστούν κάποιοι άλλοι. Να αισθανθεί ο Ελληνικός λαός ότι θα πρέπει να πληρώσω την εφορία γιατί δεν θα τα κλέψει κάποιος υπουργός…Να βάλουμε σε μια λογική το κράτος.

Πρέπει κάποια στιγμή να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση με το θέμα της SIEMENS, να αποζημιωθεί το Δημόσιο,  και να απεμπλακεί  το Μετρό για να συνεχίσουν τα έργα. Είπα στον κ. Βορίδη να συζητήσει την λύση με τον κ. Βενιζέλο για να προχωρήσουμε..

 

Για τις σχέσεις ΛΑΟΣ – ΝΔ

Είμαστε δύο διαφορετικά κόμματα. Έχουμε αρκετά κοινά αλλά και πολλές σημαντικές διαφορές. Δεν υπάρχει θέμα για την ένωση της κεντροδεξιάς. Δεν είμαστε στη “κατάψυξη”. Η κρίση βοήθησε να ξεπεράσουμε κάτι το οποίο επιδίωκα. Ο κ. Καραμανλής διεκδικεί το ρόλο του «Κινκινάτου». Δεν ξέρω αν και πότε θα προκύψει. Δεν υπήρξε δόλος από τον κ. Καραμανλή, αλλά ενδεχομένως υπήρξε ανεπάρκεια.

 

Για τον κ. Παπανδρέου

Δεν αντιλήφθηκε πόσο μεγάλο και δύσκολο ήταν το “ύψωμα”. Δεν μπόρεσε να το περάσει. Ίσως είχε τα “κουράγια”, αλλά δεν είχε τα μέσα. Έπρεπε να είχε κάνει αυτό το προσκλητήριο νωρίτερα. Ολιγώρησε ο κ. Σαμαράς και χάθηκε η ευκαιρία όταν παραιτήθηκε ο κ . Παπανδρέου.

 

Κατηγορώ συγκεκριμένες πράξεις και όχι λαούς

Είμαι εναντίον ενεργειών και πράξεων που πράγματι μερικές φορές είναι έξω από το ανθρώπινο όριο. Δεν είμαι συλλήβδην εναντίον των Γερμανών για αυτά που διέπραξαν στη περίοδο του πολέμου. Στο πρόσωπο το δικό μου κτυπούν τη Μαρί Λεπέν.

Με καλούν να παραστώ στο Συμβούλιο των Εβραίων στο οποίο θα παραστεί και η κ. Κλίντον. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει το Ολοκαύτωμα;

Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων από τον Χίτλερ, καθώς και η Γενοκτονία των Αρμενίων από τον Κεμάλ Ατατούρκ ήταν τα μεγαλύτερα εγκλήματα του προηγούμενου αιώνα.

Έχω πάρει πολλές φορές θέσεις υπέρ της συνεργασίας με το Ισραήλ. Πιστεύω όμως, ότι μερικές φορές χρησιμοποιήθηκε υπερβολική βία.

 

Δεν συνεργάστηκα με την χούντα. Υπάρχουν πολλοί με μεγάλα αξιώματα της χώρας που συνδιαλέγονταν με τον Ιωαννίδη. Με συνέλαβε η χούντα.

Μου πήρε 10 χρόνια να μάθω πρόσωπα και καταστάσεις και να ξεκαθαρίσω το κόμμα μου. Δεν υπήρξα ποτέ δογματικός. Προσαρμόζω τη βασική μου σκέψη στις ανάγκες που απαιτεί η εποχή. Σήμερα η εποχή μας απαιτεί περισσότερο πολιτικό πολιτισμό.