28.7.2013,

Ευρωπαϊκό Σχέδιο και Αγορές

Στείλτο Email

Ε. ΒενιζέλοςΗ Μέρκελ ακολουθεί την σκληρή γραμμή του 60% κουρέματος (haircut) του ελληνικού χρέους. Αυτό είναι που προτείνει η Τρόικα ώστε το χρέος να φθάσει στο 110% το 2020. Από την άλλη ο Σαρκοζύ έχει πρόβλημα με τις τράπεζές του που δηλώνουν ότι μπορούν να αντέξουν μέχρι το 50%.

Η αλήθεια είναι ότι κούρεμα 50% θα πυροδοτήσει μεταφορές κεφαλαίων σε ασφαλή ομόλογα του πυρήνα της Ευρωζώνης, ενώ το 60% θα εκκληφθεί ως χρεωκοπία όπως δήλωσε και ο επικεφαλής του IIF (International Institute of Finance ή Τράπεζα των Τραπεζών) και θα προκαλέσει ενεργοποίησης των CDS και πληρωμές τεράστιων ποσών από τράπεζες και ασφαλιστικούς οργανισμούς μέσω της έκθεσης παραγώγων…

Ένα άλλο σημείο είναι ότι ο Σαρκοζύ υποχώρησε από το αίτημα της μετατροπής του EFSF σε τράπεζα μπροστά στην άρνηση Μέρκελ. Πρέπει λοιπόν να πάρει κάτι για λόγους γοήτρου. Προβλέπω συνεπώς ότι το κούρεμα θα είναι στην περιοχή μεταξύ 40 και 50%, ούτε παρακάτω ούτε παραπάνω. Η Μέρκελ φέρεται να δέχθηκε μόχλευση του EFSF στο 1τρις.

Η όλη διαδικασία θα ασκήσει υποβαθμιστικές πιέσεις στην αξιολόγηση 3Α της Γαλλίας. Μπορεί όμως να αποφευχθεί με το κυοφορούμενο σχέδιο δημιουργίας Ταμείου στήριξης από το ΔΝΤ.

Σε κάθε περίπτωση το όλο σχέδιο πρέπει να υλοποιηθεί σε χρόνους αγοράς και όχι Ευρώπης. Περαιτέρω καθυστερήσεις θα καταστήσουν το σχέδιο παρωχημένο διότι αν συμβεί υποβάθμιση της Γαλλίας χωρίς ύπαρξη του Ταμείου του ΔΝΤ η Ευρώπη θα είναι πλέον καταδικασμένη και η πυροδότηση μιας νέας χειρότερης κρίσης θα είναι γεγονός.

Το γεγονός ότι οι αγορές τις τελευταίες μέρες ανεβαίνουν είναι απόρρεια του σχεδίου αυτού. Όμως ταυτόχρονα ανεβαίνουν και τα spreads της Γαλλίας (ΟΑΤs) που έκαναν νέο υψηλό στις 1.21 μονάδες βάσης εχθές. Είναι παράδοξο να ανεβαίνουν τα χρηματιστήρια και τα OATs ταυτόχρονα. Συνήθως η πορεία είναι αντίστροφή. Η κίνηση αυτή δείχνει ότι υπάρχει νευρικότητα. Το σχέδιο εκλαμβάνεται θετικά αλλά εμπεριέχει την αμφιβολία των χρόνων υλοποίησής ή μπλοκαρίσματός του.

πηγή:http://skeftomasteellhnika.blogspot.com