27.7.2013,

Ετοιμη και η Ρωσία για γεωτρήσεις στην Κύπρο

Στείλτο Email

Ενδιαφέρον για εξεύρεση φυσικού αερίου έδειξε ο ενεργειακός κολοσσός Gazprom

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom έδειξε ενδιαφέρον, όπως μεταδίδεται από τη Μόσχα για έρευνες σε θαλάσσια οικόπεδα της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Τηλεγράφημα από τη Μόσχα αναφέρει ότι ο ρωσικός κολοσσός εξέφρασε μάλιστα και ετοιμότητα να ξεκινήσει γεωλογικές έρευνες για εξεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Ήδη η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προχωρεί στον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων με…

πολλές χώρες (ανάμεσά τους και η Ρωσία) να δείχνουν ενδιαφέρον.

Η Ρωσία, όπως μεταδίδεται από τη Μόσχα, έδειξε να ενδιαφέρεται να διασφαλίσει τα γεωστρατηγικά της συμφέροντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αποστέλλοντας και το μοναδικό αεροπλανοφόρο που διαθέτει στην περιοχή. Στις 19 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει για την Ανατολική Μεσόγειο η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου, το αεροπλανοφόρο Kuznetsov, που θα συνοδεύεται από ένα αντιτορπιλικό. Στο αεροπλανοφόρο σταθμεύουν περίπου 25 υπερσύγχρονα αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Την ίδια ώρα έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες για το συμβόλαιο που υπέγραψε η κυπριακή κυβέρνηση από την αμερικανική εταιρία Noble για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου στο Οικόπεδο 12.

Το συμβόλαιο είναι για 25 χρόνια, με προοπτική ανανέωσης του για άλλα 10. Η κυπριακή κυβέρνηση με την υπογραφή του εισέπραξε 1,5 εκατ. ευρώ, ποσό που θεωρείται συμβολικό. Σύμφωνα με το συμβόλαιο τα ποσοστά που θα εισπράττει η Κύπρος καθορίσθηκαν ως εξής: Το 55% των εσόδων θα πηγαίνει απευθείας για την απόσβεση της επένδυσης καθώς και για το κόστος της εξόρυξης. Από το υπόλοιπο ποσό (45% των εσόδων) η Κύπρος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», θα εισπράττει μερίδιο, κλιμακωτά αναλόγως της μέσης ημερήσιας παραγωγής ως εξής:

0- 150 εκ. κυβ. πόδια, ποσοστό 55%

150_ 300, ποσοστό 60%

300_600, ποσοστό 65%

600-900, ποσοστό 70%

πέραν των 900, ποσοστό 80%.