12.11.2013,

Ίδια συνταγή η κυβέρνηση για το 2012

Στείλτο Email

Κάνουμε όλοι θυσίες, πέφτει το βιοτικό μας επίπεδο, νομίζετε ότι γίνονται για ένα καλύτερο μέλλον; Για διαβάστε τί μας ετοιμάζει για το νέο έτος η Κυβέρνηση, αν μείνει δηλαδή – που δεν το νομίζουμε…

 

 

“Η κυβέρνηση προτίθεται επίσης να ολοκληρώσει και άλλα στοιχεία του προγράμματος και να κλείσει τις εναπομείνασες δημοσιονομικές τρύπες του 2013/14″, τονίζει μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών, κ. Βενιζέλος, στην επιστολή που απηύθυνε προς την διευθύντρια του ΔΝΤ, κ. Λαγκάρντ.

”Αποτελεί, επίσης, σταθερή μας επιλογή να προωθήσουμε γρήγορα τις διαρθρωτικές αλλαγές και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ώστε να διαψευσθούν όλες οι τυχόν παρανοήσεις σχετικά με την επιθυμία και την δυνατότητα της χώρας να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους. Όπως θα αποδειχτεί στην πράξη, η Ελλάδα δεν είναι μόνον συνεπής με τις υποχρεώσεις της απέναντι στους θεσμικούς της εταίρους, αλλά πρωταρχικά με τις υποχρεώσεις που έχει απέναντι στην ίδια”, επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Βενιζέλος.

Στη συνέχεια στην επιστολή αναφέρονται τα εξής μέτρα και παρεμβάσεις που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, με την υποστήριξη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για τα έτη 2011 και 2012:

1. Η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5000 ευρώ από το σημερινό όριο των 8000 ευρώ και η αναθεώρηση προς τα κάτω των σημερινών εξαιρέσεων. Ειδικότερα, οι εξαιρέσεις για τα άτομα που είναι πάνω από 65 ετών, οι φοροελαφρύνσεις για όσους έχουν παιδιά και η ειδική εξαίρεση για τα άτομα κάτω των 30 ετών μειώνονται αναλόγως.

2. Η μείωση του τμήματος των συντάξεων που ξεπερνά τα 1200 ευρώ μηνιαίως κατά 20% και στην περίπτωση των συνταξιούχων που είναι κάτω από 55 ετών η μείωση κατά 40% του τμήματος της σύνταξης που ξεπερνά τα 1000 ευρώ μηνιαίως. Επιπροσθέτως, προωθούμε την μεταρρύθμιση σε σχέση με τις επικουρικές συντάξεις και περιορίζουμε σημαντικά τα εφάπαξ ποσά που δίδονται στους δημοσίους υπαλλήλους, όταν συνταξιοδοτούνται.

3.Μειώνουμε τους μισθούς του δημοσίου τομέα (γενική κυβέρνηση και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου αν και εξαιρουμένων των ειδικών μισθολογίων) κατά μέσον όρο 20% μέσω της αλλαγής του συστήματος μισθοδοσίας στο δημόσιο τομέα.

4.Τοποθετούμε σε καθεστώς εφεδρείας 30.000 δημοσίους υπαλλήλους έως το τέλος του έτους, πράγμα που θα λειτουργήσει όπως έχει συμφωνηθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Το μέτρο ενδέχεται να επεκταθεί με αμοιβαία συμφωνία ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του. Η εργασιακή εφεδρεία θα οργανωθεί έτσι ώστε να έχει σημαντική επίδραση στο κόστος της μισθοδοσίας και στις δημόσιες δαπάνες. Η συνολική αποζημίωση κατά τη διάρκεια της εργασιακής εφεδρείας και στη λήξη της θα υπολογισθεί με σκοπό να επιτευχθεί ο παραπάνω δημοσιονομικός στόχος.

5 Είσπραξη εσόδων από τη νομιμοποίηση αυθαίρετων εγκαταστάσεων και από τη διευθέτηση παραβάσεων στη χρήση γης.

Όλα τα προαναφερθέντα θα έχουν νομοθετηθεί ως το τέλος Οκτωβρίου. Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επισπεύσει την πώληση μεριδίων σε κρατικές επιχειρήσεις, ακινήτων , γης καθώς και συμβάσεων παραχώρησης, με βάση τεχνοκρατικά κριτήρια.

”Μετά από αυτές τις αποφάσεις- οι οποίες απαιτούν τεράστιες θυσίες από τον ελληνικό λαό, αλλά είναι αναγκαίες για να διορθωθούν παραλείψεις πολλών ετών- ελπίζεται ότι σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα και θα βελτιωθούν οι συνθήκες για την ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία. Η κυβέρνηση προτίθεται να εφαρμόσει αυτά τα μέτρα ενόψει της αναθεώρησης, ώστε να ικανοποιηθούν οι όροι για την ολοκλήρωση της 5ης αναθεώρησης και της 6ης εκταμίευσης. Η κυβέρνηση προτίθεται επίσης να ολοκληρώσει και άλλα στοιχεία του προγράμματος και να κλείσει τις εναπομείνασες δημοσιονομικές τρύπες του 2013/14. Οι ενέργειες αυτές συνιστούν το πρώτο βήμα για την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 21ης Ιουλίου και έχουν ζωτική σημασία για την προάσπιση και το μέλλον της ζώνης του ευρώ, αναπόσπαστο κομμάτι της οποίας είναι η Ελλάδα”, επισημαίνει ο κ. Βενιζέλος στην επιστολή του προς την κυρία Κριστίν Λαγκάρντ.

Η επιστολή που απέστειλε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου προς την κυρία Λαγκάρντ αναφέρει τα εξής:

”Σε πολλές περιπτώσεις, όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι θεσμικοί εταίροι προσέδωσαν έμφαση στην σημασία της επείγουσας, έγκαιρης και ορθής εφαρμογής των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου και των επιπτώσεών τους στην σταθερότητα και το μέλλον της Ελλάδας, καθώς επίσης για την προστασία της ευρωζώνης, της οποίας η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα.

Η κυβέρνηση μου, με την υποστήριξη της κοινοβουλευτικής ομάδας και του κυβερνώντος κόμματος, λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για να ανταποκριθεί πλήρως στους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους για το 2011 και 2012 και για την πλήρη εφαρμογή της Μεσοπρόθεσμης Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Επίσης, σταθερή είναι η απόφαση μας να προωθήσουμε ταχέως τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, για την αναμόρφωση της ελληνικής οικονομίας, την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και την επίτευξη ανάπτυξης, δημιουργίας θέσεων εργασίας, κοινωνικής ευημερίας και μίας πιο δίκαιης κοινωνίας. Στην επισυναπτόμενη επιστολή, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, κ. Ε. Βενιζέλος περιγράφει πλήρως όλα τα μέτρα πολιτικής που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο”.