26.7.2013,

Η Μόσχα προτείνει «στρατηγική άμυνα της Γης» αντί της ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής άμυνας

Στείλτο Email

Όταν ξεκαθάρισε ότι η Ουάσιγκτον δεν είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει νομικές εγγυήσεις ότι τα αντιπυραυλικά της συστήματα, που εγκαθιστά στην Ευρώπη δεν στρέφονται εναντίον των ρωσικών πυρηνικών δυνάμεων, στη Μόσχα άρχισε να συζητείται ενεργά η πρωτοβουλία με την ονομασία «Στρατηγική άμυνα της Γης». Ο στόχος της είναι η δημιουργία κοινού συστήματος, το οποίο θα προστάτευε τον πλανήτη μας όχι μόνο από τους πυραύλους, αλλά και από τις διάφορες απειλές από το διάστημα.

Το νόημα των ρωσικών προτάσεων, δημιουργός των οποίων θεωρείται ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ Ντμίτρι Ρογκόζιν, συνίσταται στη μετατόπιση της έμφασης του δημιουργούμενου από τους Αμερικανούς και τους εταίρους τους στο ΝΑΤΟ συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας από την απόκρουση των πυραυλικών απειλών στην καταπολέμηση των διαστημικών απειλών. Γι΄αυτό το σκοπό είναι αναγκαίος ο συνδυασμός των συστημάτων της Αεράμυνας, της αντιπυραυλικής και της αντιδιαστημικής άμυνας σε ενιαίο σύνολο. Προβλέπεται η δημιουργία συστήματος παρακολούθησης του διαστημικού χώρου γύρω από τη Γη για τη μετέπειτα καταστροφή απειλητικών ουράνιων σωμάτων κατά το πλησίασμά τους στον πλανήτη μας.

Πρόκειται, βέβαια, για ελκυστική ιδέα, όμως είναι μάλλον απίθανο ότι θα προσελκύσει τους Αμερικανούς στον τωρινό στάδιο. Αυτοί σήμερα προωθούν με πείσμα τα σχέδια δημιουργίας ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής άμυνας, λέει ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Πάβελ Ζολοταριόφ:

- Αυτή η απειλή, βέβαια, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Τέτοιου είδους γεγονότα συμβαίνουν αρκετά σπάνια στην ιστορία της Γης. Όμως, κρίνοντας από τα ίχνη, που έχουν μείνει, οι συνέπειες μπορεί να είναι οι πιό σοβαρές. Και εμείς βρισκόμαστε ακριβώς στο στάδιο, στο οποίο αυτό το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί. Όμως πρόκειται για χωριστό θέμα, και παρόλη την επικαιρότητά του, δεν νομίζω ότι μπορεί να επηρεάσει με κάποιο τρόπο τα σχέδια αντιπυραυλικής άμυνας, που εκπονούν οι Αμερικανοί.

Οι εμπειρογνώμονες εκφράζουν την ομόφωνη άποψη ότι το τωρινό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας και οι ρωσικές αντιπυραυλικές δυνάμεις είναι εντελώς ανέτοιμες για να ενοποιηθούν σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαστημικής άμυνας. Πρόκειται για εντελώς διαφορετικά συστήματα, λέει ο πολιτολόγος Βλαντίμιρ Γιεβσέεφ:

- Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Η Δύση δεν θα προβεί σε παραχώρηση νομικών εγγυήσεων για την αντιπυραυλική άμυνα. Γι΄αυτό θεωρώ ότι η Ρωσία πρέπει να αρχίσει να δημιουργεί δικό της, εθνικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας.

Ένα από τα αντίμετρα της Ρωσίας στην ανάπτυξη ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής άμυνας ήδη είναι ο επανεξοπλισμός της πυραυλικής ταξιαρχίας, που βρίσκεται στην πόλη Λούγκα της περιοχής Λένινγκραντ (Βορειοδυτική Ρωσία), με επιχειρησιακά τακτικά συστήματα «Ισκαντέρ-Μ». Αυτοί οι πύραυλοι μπορούν να μεταφέρουν τόσο τακτικό, όσο και πυρηνικό εξοπλισμό και μπορούν να εξουδετερώσουν τους πυραύλους αναχαίτισης SM-3, που πρόκειται να εγκατασταθούν στο έδαφος της Πολωνίας.