27.7.2013,

Μέχρι το Μάρτιο χρεοκοπεί η Ελλάδα!

Στείλτο Email

 

 

«Καμένο χαρτί» η οικονομία μας σύμφωνα με την Bank of America-Merrill Lynch

 

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των διεθνών επενδυτών για την Ελλάδα, αφού σύμφωνα με έρευνα της Bank of America-Merrill Lynch, η χώρα μας θα έχει χρεοκοπήσει μέχρι τον Μάρτιο.

 

Συγκεκριμένα, το 85% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πτωχεύσει ενώ μόνο το 8% είναι πιο αισιόδοξο και θεωρεί ότι η χώρα θα αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Συνολικά το 72% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η χώρα θα πτωχεύσει πριν το Μάρτιο του 2012.

 

Μάλιστα, το 31% τοποθετεί τη χρεοκοπία στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, ενώ ένα 18% τον ερχόμενο Νοέμβριο. Ένα ίδιο ποσοστό επέλεξε τον Δεκέμβριο.

 

Ωστόσο, η μηνιαία έρευνα της εταιρείας, στην οποία συμμετέχουν διαχειριστές κεφαλαίων, δεν περιελάμβανε λεπτομέρειες για το τι είδους χρεοκοπία αναμένουν οι συμμετέχοντες.

 

Σύμφωνα με τον Γκάρι Μπέικερ, στέλεχος αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, οι επενδυτές κάνουν λόγο για μια «οργανωμένη» χρεοκοπία αντί μιας ανεξέλεγκτης.

 

Επιπλέον, η δημοσκόπηση του Reuters αναφέρει πως 43 οικονομολόγοι εκτιμούν πως θα επιβληθεί ένα κούρεμα της τάξεως του 50% στους ιδιώτες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, με τις εκτιμήσεις τους να κυμαίνονται μεταξύ 25% και 65%.

 

Η Ελλάδα έχει ήδη συμφωνήσει σε «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές κατά 21%, τονίζοντας την ίδια στιγμή ότι ένα τέτοιο «κούρεμα» δεν θα είναι αρκετό και έχουν προτείνει μια μεγαλύτερη περικοπή χρέους.

 

Μεταξύ άλλων, η δημοσκόπηση έδειξε ότι το πακέτο διάσωσης που συμφωνήθηκε για την Ελλάδα τον Ιούλιο ίσως να μην επαρκεί για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και ότι ίσως απαιτούνται ακόμη 50 δισ. ευρώ.